Cottage cheese of Hüttenkäse is een frisse kwarkachtige kaassoort met een korrelige structuur. Deze kaas is arm aan vetten en koolhydraten, maar rijk aan eiwitten. Om deze kaas zelf te maken heb je enkel citroensap en volle melk nodig. Verder kan je variëren met persoonlijke smaken zoals verse tuinkruiden of gekonfijte tomaten enz….
Nodig:
- 1 l volle melk (gewone of geitenmelk)
- sap van 2 citroenen
- peper en zout
Afwerking:
- 3 el Griekse yoghurt
- gekonfijte tomaten
- verse tuinkruiden (Bieslook, peterselie, oregano, ….
- walnoten, zonnebloempitten, …
Doen:
- Giet de melk in een ruime kookpot en zet deze op het vuur
- Haal de pan van het vuur net voor de melk gaat koken
- Roer het citroensap erdoor, dek af en laat 30 minuten rusten
- De melk gaat schiften en scheidt zich in wei en wrongel
(Schift de melk niet, voeg dan nog 2 el azijn toe) - Giet de geschifte melk door een zeef met een theedoek
- Laat 30 minuten uitlekken
- Doe de kaas in een ruime mengkom
- Meng hier de 3 el Griekse yoghurt onder
- Breng de kaas op smaak met peper en zout en werk af naar eigen smaak met verse kruiden, tomaatjes, ….