Travel

Kasteel Engelenburg – The full experience

Print Friendly, PDF & Email

Culinair Veluwe – Kasteel Engelenburg

Om onze culinaire tour door de Veluwe af te sluiten, werden we verwacht in Kasteel Engelenburg te Brummen. Voor onze lunch nemen we plaats in de 19e eeuwse serre met een sprookjesachtig uitzicht over de vijvers en het domein.

31

Hier verrast Chef Maurice Kersten ons met een 3-gangen lunch (€ 42,50) op niveau. Toegankelijke, frisse en vernieuwde gerechten passeerden de revue. Telkens begeleid door een heerlijk glaasje Zuid Afrikaanse wijn. Ook als aperitief werd er Zuid Afrikaanse Vonkel wijn geschonken: Simonsig – Kaapse Vonkel – Brut – Méthode Cap Classique

13

Rund, Black Angus tartaar – ganzenlever – rode biet – knoflook – appel – brioche – vleesjus

1lunch

Tarbot uit de Noordzee – parelgerst -structuren van wortel – verse truffel

32

Verschillende bereidingen van bramen (een top dessert)
Mousse – gelei – marshmallow – parfait met schuim van mint – Limoncello

54

Bij de koffie:

6

Het Kaapse Huis,

Aan het einde van onze lunch willen we gewoonweg niet naar huis. Het was prachtig herfstweer en we waren zo overdonderd dat we meer wilden weten over het kasteel en de omgeving. We boekten een kamer in “Het Kaapse Huis” en maakten onze Kasteel Engelenburg experience helemaal compleet. Na een korte wandeling rond het domein, was het tijd om onze kamer te ontdekken.

10

Deze vinden we terug in het gastenverblijf dat in 1997 werd gebouwd. Geïnspireerd door de stijl van de koloniale herenboerderij Boschendal. In totaal telt kasteel Engelenburg 41 hotelkamers en suites gelegen in het Koetshuis, de Orangerie en dit Kaapse Huis.

89Een kasteel als dit heeft natuurlijk een erg rijke geschiedenis. Maar het belangrijkste is dat de volledige inrichting met zorg en respect is gerestaureerd. De 17e-eeuwse indeling van de ruimtes is tot op heden intact gebleven. Na onze wandeling, een verkwikkende douche en een heerlijke koffie op onze kamer was het ongeveer terug tijd voor een aperitief.

30

Hiervoor settelen we ons voor de open haard in de Engelse Lounge. Een klassevol en gezellige ruimte met een indrukwekkende Schotse single malt whiskycollectie. De whisky is voor na het diner, nu nippen we terug van een fris glaasje Vonkelwijn.

12

De wijnkelder,

Voordat we aan tafel gaan brengen we eerst nog een bezoek aan de wijnkelder. Hier vinden we een imposante collectie Zuid-Afrikaanse wijnen terug. De eigenaars van dit hotel hebben dan ook een voorgeschiedenis en passie voor Zuid-Afrika. Eens aan tafel verrast de chef ons opnieuw met een heerlijk diner. 4-gangen genieten, met het stukje hert dat werd gebakken op de Green Egg als absoluut topgerecht van de avond. Een kasteel als dit heeft natuurlijk een uitstraling en drempel, Maar het restaurant is toegankelijker dan je zou denken. Zo kost een 4-gangen diner € 62,50, of € 92,50 incl. wijn en koffie. Wat ik dan weer wel spijtig vind is de 2 x € 6 voor water, zeker als hiervoor hervulbare flessen voor worden gebruikt.

Menu Engelenburg

Mousse van paddenstoelen – gemarineerde bundelzwammen – eekhoorntjesbrood – spinazie – “Villa Manadori”aceto balsamico

1514

Zacht gegaarde wilde eend – kiemen – paddenstoelen  – spruitenbladeren – stoofpeer – gebakken eendenlever – jus van wilde eend met kersen

1716

Gebraden hertenhaas – crunch van noten – mousseline van “La Ratte” aardappel – rode kool salade – saus van hert met pure Valrhona chocolade en jeneverbes

1918

Crème en madeleine van pistache – geroosterde pistache – gekaramelliseerde banaan- pure chocolade – schuim van citroengras – limoen ijs

2224

Na het diner nemen we plaats in de stijlvolle bar van het hotel. Hier genieten we na met een heerlijk tasje koffie en natuurlijk de whisky

23
25

Na een deugddoende nacht was het spijtig genoeg tijd om onze koffers in te pakken en terug naar België te rijden. Maar eerst ontbijten!

26

Nog een laatste keer genieten we van het sprookjesachtige uitzicht tijdens ons ontbijt in de serre. Op een Maandag ochtend met een glaasje Vonkelwijn. En toen snel naar huis, want diezelfde dag moesten we natuurlijk nog gaan werken ook.

28

 

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *