Hoofdgerechten, Recepten

Kipgehaktballetjes in tomatensaus met groenten frietjes

Kipgehaktballetjes in tomatensaus

Balletjes in tomatensaus is zo een echte klassieke uit onze Vlaamse keuken. Vaak geserveerd met aardappelpuree of frietjes. In dit recept maken we hier een gezondere versie van. Eerst en vooral maken we smaakvolle balletjes van kippengehakt. De aardappelen vervangen we door frietjes van pastinaak en zoete aardappel uit de oven. 

Recept voor 2 personen

Kipgehaktballetjes in tomatensaus

  • 250 g kippengehakt
  • 1 ei
  • 2 el paneermeel
  • 1 el mosterd
  • peper en zout
  • 1 ui, fijngesneden
  • 30 g tomatenpuree
  • 1 el bloem
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 tl sambal

Doen

  • Meng het kippengehakt met ei, paneermeel en mosterd. Breng op smaak met peper en zout
  • Rol balletjes ter grootte van een pingpongbal
  • Smelt een klontje boter in een braadpan, bak hierin de kippenballetjes bruin
  • Haal de balletjes terug uit de pan
  • Stoof in diezelfde pan de fijngesneden ui aan
  • Voeg tomatenpuree toe, stoof dit kort mee aan
  • Voeg alsook de bloem toe, stoof dit even mee aan
  • Giet er 200 ml water bij. Roer goed. Breng dit aan de kook
  • Voeg indien de saus te dik is beetje water toe
  • Breng de saus op smaak met het bouillonblokje, sambal, peper en zout
  • Voeg de gehaktballetjes terug toe aan de saus. Laat deze nog 10 minuten mee sudderen

Pastinaak en zoete aardappel frietjes uit de oven

  • 2 pastinaak
  • 3 zoete aardappel
  • 1 el maizena
  • scheutje olijfolie
  • peper en zout

Doen

  • Schil de pastinaak en zoete aardappel
  • Snij deze in frieten
  • Spoel ze even met koud water, dep ze nadien terug goed droog
  • Meng 1 el maizena onder de groenten
  • Verspreid de groenten over een bakplaat met bakpapier.
  • Besprenkel deze met een beetje olijfolie, kruid met peper en zout
  • Bak gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
  • Draai de groentenfrietjes om, bak nog eens 15 minuten
  • Serveer deze groentenfrietjes met de kippenballetjes in tomatensaus

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *