Een bittertje (ook kruidenbitter of een glaasje bitter) is jenever of brandewijn waarin een mengsel van kruiden heeft getrokken. Dit kan je natuurlijk makkelijk zelf maken met je eigen favoriete kruiden. Zo ging ik aan de slag met tijm, gember, korianderzaad en nog veel meer.
Nodig:
- 0.5 l jonge jenever
- schil van 1/2 limoen
- schil van 1/2 sinaasappel
- schil van 1/2 citroen
- 1/2 steranijs
- 1 tl korianderzaad
- 5 zwarte peperbolletjes
- 4 jeneverbessen
- 1/2 vanillestok
- 2 kardemompeulen
- takje salie
- takje tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 el suiker
Doen:
- Was de vruchten goed alvorens je de schil gebruikt
- Doe alle specerijen in de vijzel
- Voeg de kruiden en schillen toe aan de fles jenever
- Laat deze 2 weken rusten op een donkere plek, schud af en toe
- Proef al eens en voeg enkele specerijen extra toe of haal er enkele uit naar eigen smaak
- Voeg de suiker toe en laat nog 1 week rusten
- Giet de jenever door een fijne zeef en hierna door een koffiefilter
- Leg de fles voor gebruik in de diepvries
Variant:
- Ik ben niet zo een fan van steranijs, ik heb deze dus na 2 weken al verwijderd. Ik heb toen extra tijm, korianderzaad en peperbolletjes toegevoegd.
- Vind je jenever te sterk kwa alcohol percentage, gebruik dan 1/2 deel jenever & 1/2 deel brandewijn