Gehaktbrood of vleesbrood
We zijn al 9 jaar met de blog bezig, maar er stond nog geen één recept met gehaktbrood op. We maken hier een heerlijk kruidig gehaktbrood met pijnboompitten en pompoenpitten. Daarbij serveren we een smaakvolle stoemp. Dat klinkt misschien winters, maar we verwerken asperges en postelein in de stoemp. Dat zorgt voor een instant lente gevoel. Met de huidige situatie rond #blijfinukot & #kooplokaal is dit recept echt perfect. Bekijk ook zeker eens dit heerlijke recept met kippengehaktbrood en stoemp van prei
Nodig voor 3 á 4 personen
Gehaktbrood:
- 500 g gemend gehakt
- 1 sjalot
- 1/2 teentje knoflook
- 20 g boter
- 1 ei
- 1 el graanmosted
- 1 boterham
- scheutje melk
- (paneermeel)
- 1 el pijnboompitten
- 2 el pompoenpitten
- tuinkruiden: peterselie, bieslook, tijm, rozemarijn
Stoemp
- 1/2 kg aardappelen (loskokend)
- 1/2 kg asperges
- 100 g postelein
- scheutje melk
- klontje boter
- peper, zout, nootmuskaat
Mosterdsaus
- 1 sjalot
- 20 g boter
- 1 el bloem
- graanmosterd
- 1/2 groentenbouillonblokje
- 200 ml water
- 50 ml room
Doen:
- Snipper de sjalot en look fijn, stoof deze aan met een klontje boter. Laat terug afkoelen
- Laat de boterham in melk weken en knijp vervolgens lichtjes uit.
- Rooster de pijnboompitten en 1 el pompoenpitten
- Meng de sjalot/look, ei, graanmosterd, geroosterde pitten en fijngesneden kruiden onder het gehakt. Kruid verder met peper en zout
- Vet een cakevorm of ovenschotel in met een beetje boter
- Rol het gehakt tot een langwerpige bal. Is het te plakkerig en blijft het aan je handen kleven? Voeg wat extra paneermeel toe.
- Leg het gehakt in de vorm, strooi er nog 1 el pompoenpitten over
- Bak het gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden
Stoemp
- Kuis en schil de asperges, kook deze beetgaar in gezouten water
- Schil de aardappelen, kook deze ook gaar in gezouten water
- Plet de aardappelen, voeg melk en boter toe.
- Snij de asperges in stukken van 2 cm, meng deze onder de puree
- Meng als laatste de postelein onder de puree
- Breng de stoemp op smaak met peper, zout en nootmuskaat
Mosterdsaus
- Snipper de sjalot fijn, stoof deze aan in de boter
- Voeg 1 el bloem toe, laat deze even mee aanstoven
- Voeg geleidelijk aan het water toe. Breng aan de kook. Voeg water en room toe tot de saus een mooie dikte heeft.
- Voeg het bouillonblokje en de graanmosterd naar eigen smaak toe
- Proef de saus, breng eventueel verder op smaak
Afwerking
- Haal het gehaktbrood uit de oven, laat 5 minuten rusten
- Snij mooie plakken van het gehaktbrood
- Serveer met stoemp van asperges en postelein
- Serveer er de mosterdsaus bij
- Smakelijk!
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.