Mosselen, een topproduct.
Over mosselen bestaan misschien wel de meeste fabeltjes en misverstanden. Maar één ding is zeker, het is een top product dan ten huizen “Kris Kookt” regelmatig op tafel komt. Ze zijn snel klaar te maken en mosselen zijn rijk aan mineralen, fosfor, ijzer, koper, seleen en vitaminen. Variëren kan je oneindig, want mosselen kan je op duizend en één manieren klaarmaken. Klassiek in een pot met witte wijn, maar je kan ze ook verwerken op een toastje of op een bruschetta, in een pasta of soep, recepten in overvloed.
Mosselen, koriander en pinda
Toen er vorig jaar familie over de vloer kwam, maakte ik als voorgerecht mosselen met citroengras & kokosmelk. Een gerechte waar iedereen vol lof over was. Maar één jaar laten, kwam diezelfde groep familie terug langs. Deze keer staken we de barbecue aan en haalden we de Dutch Oven van Weber uit de kast. Hierin maakten we mosselen met curry, koriander en pinda. Alweer punten gescoord.
Weber Dutch Oven,
Deze barbecuepan is een geëmailleerd gietijzeren braadpan die past op de Weber barbecues met een Gourmet BBQ System (GBS). Het gietijzer zorgt voor een optimale warmteverdeling waardoor deze pan ideaal is voor stoofpotjes. Om de pan een eerste keer uit te testen, hield ik het eenvoudig. Mosselen. Binnenkort komt het wildseizoen eraan, ideaal om deze Dutch oven een tweede keer uit te testen.
Nodig:
- 3 kg jumbo mosselen
- 1 ui
- 1 kl currypoeder
- 1 kl korianderzaad
- 1 teentje knoflook
- 1 cm gember
- 2 el olijfolie
Afwerking:
- koriander
- pindanoten
Doen:
- Was de mosselen
- Hak de pindanoten en rooster deze in een pan zonder vetstof
- Snij de ui in ringen, rasp de gember en knoflook fijn
- Stamp het korianderzaad fijn in een vijzel
- Warm de barbecue op tot 220 graden
- Plaats de Dutch Oven in het midden van de barbecue in het Gourmet BBQ System (directe warmte)
- Doe de olijfolie in de barbeuepan, stoof gember, look, korianderzaad en currypoeder aan
- Voeg de mosselen toe, strooi de uiringen en de helft van de koriander hier over
- Plaats het deksel op de pot en laat 10 minuten koken
- Haal het deksel van de dutch oven, strooi een hand vuurkruiden op de hete briketten
- Sluit nu het deksel van de barbecue om een heerlijke barbecuesmaak te geven aan de mosselen
- Wacht 5 minuten
- Plaats de Dutch Oven in het midden van de tafel
- Werk de mosselen af met grof gehakte koriander en de pindanootjes
Mmm, ziet’r lekker uit! Ga’k binnenkort eens proberen… 🙂
Deze ga ik zeker is proberen. Juist een nieuwe DO bijgekocht dus daar zit ik al goed.
Super, laat zeker weten hoe het gesmaakt heeft.