Mosselen,
Het mossel seizoen loopt van begin juli tot de eerste helft van april in het jaar daarop. Dat er enkele mosselen verkrijgbaar zijn in de maanden met een ‘r’ is dus maar een fabeltje. Dit stamt nog uit de tijd dat er geen gekoeld vervoer over de weg mogelijk was. De nieuwe regel is om de ‘r’ niet te zoeken in de maanden, maar wel in de seizoen. In de winter, zomer en herfst kan je mosselen verkrijgen, in de lente niet! Meestal maak ik mosselen heel klassiek klaar met witte wijn, maar deze mosselen met gekonfijte citroen zijn ook een absolute topper.
Cederic De Mey,
In de zomer van 2016 deed ik mee aan een recepten wedstrijd rond lamsvlees. Nu heeft lamsvlees niets met mosselen te maken natuurlijk. Maar de winnaar van die wedstrijd won een home made lamsdiner voor 8 personen verzorgd door Ambassadeur Céderic De Mey! Yihaa, I won!
Als hoofdgerecht serveerde Cédric een perfect gebakken stuk lamszadel met ratatouille en een frisse salade van couscous. Maar daarvoor, tijdens het aperitief verraste Cédric ons met verschillend hapjes. Buiten op ons terras bij een glaasje champagne werd de tafel helemaal vol gezet met verschillende hapjes. De mosselen met gekonfijte citroen en tomaat waren voor iedereen hun favoriet. Daarom kon dit recept niet ontbreken op mijn blog.
Mosselen met gekonfijte citroen en tomaat,
- 2 kg Mosselen Zeeuwse of Bouchots
- 1 kl gekonfijte citroen (schil)
- Zeevenkel
- 0.5 dl witte wijn
- 2 dl room
- 250 g kerstomaat, doormidden gesneden
- 1 ajuin, in halve ringen gesneden
- peper van de molen
Doen:
- Spoel de mosselen
- Doe alle ingrediënten in een ruime kookpot
- Kook de mosselen gaar in enkele minuten
- Werk af met de zeevenkel
- Serveer de mosselen met het kookvocht, want dit is zeker even lekker als de mosselen zelf
- Heerlijk met een stukje brood
Inderdaad een topgerechtje!!
Karine