Notos – Brussel
Na een recente vakantie in Griekenland hadden we heimwee naar de typisch mediterrane Griekse keuken. Als de beste kunnen Grieken smaken en aroma’s met elkaar vermengen tot onweerstaanbaar gerechten. Met die versmachtende gedachten stapten we op een vrijdag middag binnen bij Notos in Brussel.
Notos betekent “de zuidenwind” in het Grieks
Restaurant Notos staat al meer den 30 jaar bekend als Grieks toprestaurant in Brussel. Sinds 1995 in Elsene, in 2000 verhuisde het restaurant naar een groter pand aan de Rue de Livourne in de levendige Kasteleinswijk.
Griekse gerechten, op duizend kilometer
Hoewel het restaurant zich binnen afspeelt, krijg je toch een heel open en licht gevoel door de ruimtelijke inrichting. De Griekse vrolijkheid en charme misten we wel een beetje. Dat werd dan weer helemaal goedgemaakt toen chef & eigenaar Constantin Erinkoglou aan tafel kwam. Hij verteld ons dat de gerechten gebaseerd zijn op traditionele familierecepten waar eenvoud en kwaliteit twee belangrijke kenmerken van zijn.
We gaven de chef carte blanche voor onze lunch. Na een fris soepje op basis van komkommer serveerde hij ons een bordje met verschillende Griekse mezze. Dit ging van humus & dip van gerookte aubergines tot een courgettekoekje met tzatziki, groene linzen en een artisjok met mousse van vis. Hierbij kwam een heerlijk fris glas witte wijn.
Als hoofdgerecht een bord puur Grieks plezier. Mayatiko, grote geelstaart of barnsteenmakreel werd geserveerd met langoustines en mosselen. De saus op basis van tomaat en champignons was een beetje te vergelijken met ‘Dugléré’ maar dan op z’n Grieks geserveerd. In het glas een gekoelde jonge rode wijn.
Als dessert werd er een velouté van yoghurt met geroosterde walnoten en honing geserveerd. Lekker, maar de chef kon natuurlijk niet weten dat ik al yoghurt als ontbijt had gegeten.
Praktisch:
Notos ¦ Livornostraat 154 ¦ 1000 Brussel
02 513 29 59 ¦ Website