Onglet, ook wel binnenspier, kraai of beenhouwersbiefstuk genoemd, is een heerlijk stukje steak dat je enkel saignant kunt bakken om taaiheid te voorkomen. Vergeet niet om dit stukje steak op voorhand te bestellen bij de slager.
Ingrediënten:
- 400gr onglet
- 3 sjalotten
- 1 blaadje laurier
- 1 dl rode wijn
- 2 dl runds of kalfsfond
- scheutje cognac
Voor de variant:
- geen sjalotten en rode wijn
- 1 kl mosterd
- 100 ml room
Werkwijze:
- Pel de sjalotten en snij ze in halve ringen
- Kruid het vlees langs beide kanten met peper en zout
- Verwarm de oven op 170 graden
- Smelt een klontje boter in een bakpan, en korst het vlees goed aan langs beide kanten
- Als het vlees een mooi korstje heeft leg je het in een ovenschaal
- Bak de sjalotten aan in de pan waaarin je het vlees hebt gebakken
- Als de sjalotten een lichtbruine kleur hebben flambeer je ze kort met de cognac
- Voeg de rode wijn en het laurierblad toe, laat dit tot de helft inkoken
- Voeg de rundfond toe en laat de saus zachtjes pruttelen tot de gewenste dikte
- Zet de onglet 6-7 minuten in een oven van 170 graden
- Haal het terug uit de oven en bedek de ovenschotel met een vel zilverfolie
- Laat het vlees nog een 5-tal minuten rusten
- Snij het vlees in plakjes van 1cm dikte
- Serveer het vlees met de roomsaus, aardappelkroketten en groenten naar keuze
Variant: Onglet met roomsaus
- In plaats van de sjalotten aan te bakken in de pan, blus je de pan met de rundsfond
- Laat dit voor de helft inkoken en voeg de room, mosterd en cognac toe
- Laat zachtjes inkoken tot de gewenste dikte
- Voor de rest blijft de bereiding van het vlees hetzelfde