Hoofdgerechten

Onglet à l’échalotte

Print Friendly, PDF & Email

Onglet, ook wel binnenspier, kraai of beenhouwersbiefstuk genoemd, is een heerlijk stukje steak dat je enkel saignant kunt bakken om taaiheid te voorkomen.  Vergeet niet om dit stukje steak op voorhand te bestellen bij de slager.

Recept voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 400gr onglet
  • 3 sjalotten
  • 1 blaadje laurier
  • 1 dl rode wijn
  • 2 dl runds of kalfsfond
  • scheutje cognac

Voor de variant:

  • geen sjalotten en rode wijn
  • 1 kl mosterd
  • 100 ml room

Werkwijze:

  1. Pel de sjalotten en snij ze in halve ringen
  2. Kruid het vlees langs beide kanten met peper en zout
  3. Verwarm de oven op 170 graden
  4. Smelt een klontje boter in een bakpan, en korst het vlees goed aan langs beide kanten
  5. Als het vlees een mooi korstje heeft leg je het in een ovenschaal
  6. Bak de sjalotten aan in de pan waaarin je het vlees hebt gebakken
  7. Als de sjalotten een lichtbruine kleur hebben flambeer je ze kort met de cognac
  8. Voeg de rode wijn en het laurierblad toe, laat dit tot de helft inkoken
  9. Voeg de rundfond toe en laat de saus zachtjes pruttelen tot de gewenste dikte
  10. Zet de onglet 6-7 minuten in een oven van 170 graden
  11. Haal het terug uit de oven en bedek de ovenschotel met een vel zilverfolie
  12. Laat het vlees nog een 5-tal minuten rusten
  13. Snij het vlees in plakjes van 1cm dikte
  14. Serveer het vlees met de roomsaus, aardappelkroketten en groenten naar keuze

Variant: Onglet met roomsaus

  1. In plaats van de sjalotten aan te bakken in de pan, blus je de pan met de rundsfond
  2. Laat dit voor de helft inkoken en voeg de room, mosterd en cognac toe
  3. Laat zachtjes inkoken tot de gewenste dikte
  4. Voor de rest blijft de bereiding van het vlees hetzelfde

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *