Ossobuco van lamsbout
Wie Pasen zegt, zegt lamsvlees! Elk jaar opnieuw is het uitkijken naar deze periode. Niet alleen omdat dit het begin van de lente is, dit is ook het seizoen van lamsvlees. Het is ook deze periode dat ze prachtige lamsbout verkopen bij Lidl. Al verschillende jaren is deze ossobuco van lamsbout een traditie ten huize Kris Kookt. We hadden er enkele nog nooit de tijd voor genomen om hier foto’s van te trekken. Dit jaar hebben we precies wat meer tijd. We hebben er dan ook werk van gemaakt om dit recept in beeld te brengen. Deze smaakvolle lamsbout verdwijnt voor 5 uur in een oven van 140 graden. Het resultaat is onweerstaanbaar lekker lamsvlees met een krachtige en smaakvolle tomatensaus.
Ingrediënten van Lidl – 4- 6 personen
- 1 lamsbout(1.5kg á 2 kg)
- 2 wortel
- 2 ui
- 2 tomaten
- 1/2 selder
- 1 glas rode wijn
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 teentje knoflook
- tijm & rozemarijn
- 3 blaadjes laurier
- peper & zout
- olijfolie
- 240 g tagliatelle
- Parmezaanse kaas (afwerking)
Gremolata
- 2 teentjes look
- citroen (liefst biologisch)
- krulpeterselie
- peper zout
Doen:
- Warm de oven op tot 140 graden
- Leg de lamsbout in een grote ovenschaal en giet er een beetje olijfolie over
- Kruid de bout met peper en zout. Voeg tijm, rozemarijn en look toe
- Zet de lamsbout gedurende 3 uur in de oven van 140 graden
- Snij ondertussen de ui, wortel en selder in fijne blokjes
- Warm een beetje olijfolie op, stoof hierin het uitgeperst teentje knoflook samen met de groenten aan
- Voeg de rode wijn toe en laat dit voor de helft inkoken.
- Snij de tomaten in blokjes, voeg deze toe aan de groenten
- Voeg nu de tomatenblokjes, laurier, tijm & rozemarijn toe
- Breng de tomatensaus aan de kook en kruid met peper en zout
- Haal na de 3 uur de lamsbout uit de oven, verwijder de vel van de lamsbout
- Ontvet de saus
- Giet de tomatensaus over de bout
- Bedek de ovenschaal met zilverfolie en plaats deze terug in de oven gedurende 2 uur
- Maak ondertussen de gremolata. Pel hiervoor de look en plet deze tot pulp, rasp daarover een deel van de schil van de citroen. Hak de peterselie fijn en meng deze met de citroen zeste en de look.
- Haal de lamsbout uit de oven, werk af met gremolata
- Serveer de ossobuco van lamsbout met gremolata, tagliatelle en Parmezaanse kaas
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt
mmm lijkt me heerlijk !