Antipasti - Hoe maak je een heerlijke antipasti schotel?
Blog, Recepten

Antipasti – Hoe maak je een heerlijke antipasti schotel?

Print Friendly, PDF & Email

Antipasti

Antipasti word in Italië geserveerd bij de aperitivo of als hapjes voor een maaltijd. Vergelijk ze een beetjes met de amuses van bij ons. Antipasti betekent dan ook letterlijk ‘voor de maaltijd’. De meeste ingrediënten hiervoor hoef je alleen mooi op een bord of schaal te leggen, sommige hapjes moeten wel nog even gemarineerd of gegrild worden. Heel gemakkelijk dus.

Italië

De vorige jaren gingen wij meestal naar Italië, of beter zelfs Piemonte op vakantie. De ideale regio om kennis te maken met heerlijke Italiaanse wijnen. Wanneer je hier een wijnbar of cafeetje binnen stapt krijg je veelal een bordje antipasti bij je glas wijn. Dit jaar gingen we niet op vakantie naar Italië, maar kregen we de kans om enkele heerlijke Italiaanse wijnen uit het herfstassortiment van Lidl te mogen testen. Niets beter dan enkele antipasti te serveren bij deze degustatie.

Starten deden we met de Casal Montani 2016 afkomstig uit Lazio, ten zuidoosten van Rome. Zacht citroengeel schittert deze Frascati Superiore in het glas, met een subtiele geur van pompelmoes en melisse. In de mond bekoord deze droge wijn door zijn friszure karakter. Een heerlijk wijntje om mee te starten, waar we alvast enkele antipasti bij op tafel zetten.

Tomatenbroodjes,

  • Snij de tomaten in 4, rasp deze tot enkel de vel overblijft
  • Breng de tomatenrasp op smaak met olijfolie en witte wijnazijn
  • Vroeg kruiden zoals peper, zout, oregano en basilicum toe
  • Toast enkele stukjes brood in de oven
  • Serveer de lauwe stukjes getoast brood met rasp van tomaat

De tweede wijn die we proefden deze avond was een Chianti Classico DOCG Riserva, 2014. Ik moet eerlijk zeggen dat ik op restaurant niet gemakkelijk een fles Chianti zou bestellen. Maar na deze wijn geproefd te hebben moet ik mijn mening herzien. De Gallo Nero, de zwarte haan op de hals van deze fles is het merkteken van de Chianti Classico’s uit Toscane. Deze wijnen bevatten ten minste 80 procent sangiovese. Deze droge uitgebalanceerde Chianti smaakt perfect naast ons volgende antipasti.

Insalata russa, ofwel de Italiaanse versie op aardappelsalade

  • Snijd  150 g aardappelen en 100 g wortels in blokjes van 0,5 tot 1 cm, kook ze beetgaar.
  • Kook in de tussentijd 100 g erwtjes en 2 eieren apart gaar.
  • Meng de aardappelsalade onder elkaar, voeg mayonaise toe
  • Breng op smaak met peper en zout

Save the best for last, zoals ze zeggen. Zo sloten we onze Italiaanse degustatie af met een heerlijke Barbaresco. DOCG Barbaresco is samen met DOCG Barolo de meest bekende wijnstreek van Piëmonte. De twee regio’s hebben veel gemeen, beiden produceren wijnen met uitsluitend nebbiolo; een moeilijke en veeleisende druif. Of het nu het derde glas wijn was, of gewoonweg deze karaktervolle Barbaresco. Met een tafel vol lekkers als dit waanden we onszelf even in Italië.

Vitello tonnato

  • Mix de inhoud van een blikje tonijn met dezelfde hoeveelheid mayonaise
  • Voeg 3 ansjovis en 5 kappertjes toe
  • Breng op smaak met citroensap, peper en zout
  • Mix goed tot een gladde saus
  • Snij het kalfsvlees in heel fijne blokjes
  • Breng de tartaar van kalfsvlees op smaak met olijfolie, worcestersaus, peper en zout
  • Serveer de tartaar van kalfsvlees met saus van tonijn en grissini

Gemarineerde artisjok

  • Laat de artisjokharten uitlekken in een zeef.
  • Maak een marinade met olijfolie, citroensap, peper, zout, tijm, look en peterselie
  • Laat de artisjokharten minstens enkele uren marineren

Dit lag er verder op onze antipasti schotel

  • coppa
  • prociutto
  • olijven
  • grissini
  • appelkappertjes

Buon appetito !

PS: Naast het wijngamma in de winkel zijn er online meer dan 800 wijnen terug te vinden op www.lidl-shop.be.

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *