Stéphanie Thunus
In 2014 maakte ik voor de eerste keer kennis met restaurant Au gré du vent. Dit tijdens de voorstelling van Lady Chef of the Year. Maar liefst vier jaar moest mijn vriendin aanhoren hoe graag ik nog eens terug naar dit restaurant wilde gaan. In de winter van 2018 maakten we een kleine omweg om er te gaan lunchen. Nu sinds kort de mogelijkheid er is om er ook te overnachten, maakten we graag nog eens de rit richting Seneffe om voor “the full experience'” op de Henegouwse boerenbuiten te gaan.
Au gré du vent,
In 2012 besloten Stéphanie Thunus en haar man Sébastien Guchet om voor hun gezamenlijke droom te gaan. Hun eigen restaurant “Au Gré du Vent” opende naast de ouderlijke boerderij van Stéphanie. Het restaurant maakte een schitterende start en haalde onmiddellijk enkele bekroningen binnen. Naast de titel ‘Lady Chef of the Year’ werd Stéphanie in 2013 bekroond tot “Jonge Topchef van Wallonië” door Gault&Millau en behaalde ze een eerste Michelinster.
Als dochter van landbouwers heeft Stéphanie de streekproducten met de papfles meegekregen. Het spreekt voor zich dat een aantal ingrediënten die in het restaurant gebruikt worden, zoals boter en kaas, op de familieboerderij geproduceerd worden.
Zelf omschrijft Stéphanie haar kookstijl als “une cuisine de produits à la base”. Het product komt altijd herkenbaar op bord. Verder brengt Stéphanie haar ingrediënten samen in een compacte compositie met uitmuntende samenhang. De borden zijn prachtig gepresenteerd en hebben een culinair perfecte smaakbalans. Sommelier ‘Pierre Moury’ maakt het verhaal helemaal af met uitstekende wijnen die worden geschonken bij de menu.
Hotel Au Fil de l’Eau
Recentelijk maakte dit culinaire koppel ook hun hoteldroom werkelijkheid. Midden maart 2018 opende hotel ‘Au Fil de l’Eau’ de deuren. Hiervoor werd één van de gebouwen op het erf van de familieboerderij volledig gerenoveerd. De 6 gezellig kamers werden comfortabel ingericht en zijn voorzien van alle hedendaagse comfort zoals wifi, Nespresso, … .
Op deze manier kan je na een avond culinair genieten heerlijk wegdromen op een boogscheut van het restaurant. ‘S morgens staat er een smaakvol ontbijt boordevol smakelijke streekproducten op je te wachten. Meer lees je hierover in dit blogartikel.
Culinair genieten
Als aperitief kozen we tweemaal voor bubbels. Enerzijds een heerlijk glas champagne van Didier Michel ‘Blanc de blancs’. Één van mijn favoriete champagnes trouwens. Anderzijds proefden we ook de Belgische bubbels van Domaine du Chant d’Éole die mooi overeind bleef naast de champagne. Hierbij werd een mooie reeks aan amuses geserveerd.
Gerookte paling – Grany smith
Hartige wafel – Gerookt rundsvlees
Krab – Coulis waterkers
Asperge – Gerookte eend
Konijn – Abrikoos – Schuim van Belgisch bier
Ijs van gazpacho – Crumble oregano
Menu “Evasion
Als eerste gerecht werden verschillende varianten en structuren van tomaat gecombineerd met gerookte schelvis en pesto. Dit smakelijke geheel werd afgewerkt met een melk geïnfuseerd met gerookte schelvis.
Zeebrasem werd geserveerd met een krokant van brood, chorizo, venkel en afgewerkt met bouillabaisse
Gamba, omwikkeld met kataifi werd gebracht in een originele en smaakvolle combinatie met rabarber, radijs en gember. Hierbij kwam een jus van langoustine en rabarber. In het glas zorgde een heerlijke Pinot Noir voor de perfecte begeleiding.
Deze plakjes Pluma iberico werden al snel geprezen als lekkerste stukje varkensvlees dat we ooit hebben geproefd. Smaakvol, sappig en perfect gegaard werden deze geserveerd met artisjok en cantharellen. De huisbereide bearnaisesaus maakte dit gerecht helemaal af.
Of we na het hoofdgerecht nog zin hadden in een stukje kaas? Met zo een prachtige kaas chariot die we al hadden gespot in het restaurant konden we daar geen nee tegen zeggen. Enkele eigen kazen uit de familieboerderij werden verder aangevuld met top referenties uit België en omstreken. Ook de bijpassende wijn was een schot in de roos: Ximenez Spinola – exceptional harvest 2016.
Als verfrissing na de kaas werd er een sorbet van granny smith geserveerd met selder en melkschuim Verrassend en zeer lekker.
Het pre dessert bestond uit verveine, meloen en verse kaas.
Afsluiten deden we met een dessert op basis van aardbeien, dit in verschillende smaken en texturen.
Seneffe ligt in de provincie Henegouwen, midden tussen Brussel en Charleroi. Niet bepaald bij de deur voor ons, maar een bezoek aan Au gré du vent is zeker de omweg waard. In het restaurant blijft Stéphanie verrassen met haar eigen kookstijl waar ze lokale producten verwerkt tot de meest smaakvolle gerechten. Extra credits voor de sommelier die met zijn uitstekende wijnen het volledige diner naar een hoger niveau tilde. De laatste uitbreiding met het hotel maakt van dit restaurant de ideale uitvalsbasis voor een romantisch en culinair weekend weg.
Praktisch:
Au gré du vent ¦ Rue de Soudromont 55 ¦ 7180 Seneffe
064 33 66 01 ¦ Website ¦ Facebook