Parelhoen met aubergine
Parelhoen was vroeger gebonden aan het herfstseizoen. Maar tegenwoordig zijn parelhoenders het hele jaar verkrijgbaar. De term ‘fermier’ wijst er op dat de parelhoen vrij is opgegroeid, anders gaat het vooral over gekweekte.
Parelhoen kan je bereiden zoals jonge fazant, patrijs of zelfs als kip. De mogelijkheden zijn enorm. Wij maken er een heerlijk stoofpotje van met aubergine, champignons en doperwten. Hierbij serveren we in de oven gebakken gnocchi. Vraag je poelier om de parelhoen in stukken te versnijden. Dat bespaart je thuis alvast wat werk.
Nodig voor 2 personen
- 1 jonge parelhoen
- 1 ui
- 100 g doperwten
- 1/2 aubergine
- 250 g champignons
- 3 dl rode wijn
- 1 blik tomatenblokjes (400 g)
- 1 blokje kippenbouillon
- 2 blaadjes laurier
- 1 zak gnocchi (500 g)
- (maizena)
Doen:
- Pel de ui en knoflook, snij de ui fijn, plet of rasp de knoflook
- Snij de aubergine in blokjes. Kuis de champignons, snij deze in 4
- Smelt een klontje boter in een ruime stoofpot
- Bak hierin de stukken parelhoen aan zodat zo mooi bruin zijn. Haal ze terug uit de pot, zet even apart
- Stoof in diezelfde stoofpot de ui en knoflook aan
- Giet hier de rode wijn bij, laat deze voor de helft inkoken
- Voeg de tomatenblokjes en het bouillonblokjes toe
- Voeg de stukken parelhoen terug toe
- Breng het geheel aan de kook
- Plaats een deksel op de stoofpot, laat dit gedurende 30 minuten zachtjes pruttelen
- Voeg nu de doperwten, champignons en aubergine toe
- Roer goed en laat dit opnieuw ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen
- Bind de saus eventueel met een beetje maizena
- Breng de saus op smaak met peper en zout
- Meng de gnocchi met 2 el olijfolie, kruid met peper en zout
- Leg de gnocchi op een bakplaat met bakpapier
- Bak de gnocchi gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
- Serveer de gebakken gnocchi met het stoofpotjes van parelhoen
- Smakelijk!
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.