Quiche met witloof, beenham en kaas
Hoofdgerechten, Recepten, Snacks, Broodjes, Quiche & Wrap's

Quiche met witloof, beenham en kaas

Print Friendly, PDF & Email

Week van het Witloof

Van 1 tot 7 februari is het Week van de Witloof. Reden genoeg om nog eens witloof op tafel te zetten dus. Als ik aan witloof denk, komt als eerste gerecht de klassieke witloofrolletjes met ham en kaassaus in mij op. Ik moet eerlijk toegeven dat ik als kind geen witloof lustte. Voor mij werd toen het witloof vervangen door een gekookt ei. Ook enorm lekker, maar ik ben toch blij dat ik ondertussen witloof wel lekker vind. Speciaal daarvoor maken een leuke variant op de gekende witloofrolletjes met kaas en hesp uit de oven. Deze keer in de vorm van een quiche. 

Nodig voor 3 á 4 personen – Ingrediënten van Lidl

  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 kg witloof
  • 200 g beenham
  • 200 ml room
  • 3 eieren
  • 50 g oude kaas (in fijne blokjes of geraspt)
  • 150 g gemalen kaas (gratin-mix)

Doen

  • Leg het vel bladerdeeg in de taartvorm. prik met een vork op enkele plaatsen in het deeg.
  • Leg een vel bakpapier bovenop het deeg en strooi er een flinke laag baklinzen of bakgewichtjes in.
  • Schuif de quichebodem in de oven van 180°C en bak het deeg ‘blind’ gedurende zo’n 20 minuten. (Hou nadien de oven warm.)
  • Bereid de vulling voor.
  • (bewaar 1 á 2 stonken witloof om er rauw bij te serveren)
  • Verwijder de harde kern van het witloof en snijd alles in grove reepjes
  • Smelt een klontje boter in een ruime pan. Bak hierin het witloof aan
  • Het witloof mag al mooi karamelliseren in de pan
  • Haal het witloof uit de pan, doe deze in een ruime mengkom
  • Snij de beenham in blokjes, voeg deze toe aan het witloof
  • Voeg er ook de room, 50 g oude kaas en 50 g gemalen kaas aan toe
  • Breng de witloof mengeling op smaak met peper, zout en nootmuskaat
  • Meng er als laatste de drie losgeklopte eieren onder
  • Verdeel het mengsel op de voorgebakken bladerdeeg
  • Strooi er de overige gemalen kaas over
  • Bak gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
  • Serveer naar eigen smaak met een slaatje van witloof, veldsla en walnoten

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *