Rillettes van eend - Crackers met pompoenpitten
Aperitief hapjes, Recepten

Rillettes van eend – Crackers met pompoenpitten

Rillettes van eend

Rillettes kan je bijna van alles maken. Na een eerder experiment met rilettes van duif is ook deze versie met eend één van mijn favorieten. Het gehele proces neemt wel wat tijd in beslag, maar moeilijk is het eigenlijk niet. Je moet de tijd nemen om het vlees 1 nacht te zouten en nadien 4 uur te konfijten in de oven. Met deze verse rillettes van eend verras je echt iedereen.

Rillettes van eend - Crackers met pompoenpitten

Crackers met zonnebloem – en pompoenpitten,

Voordat ik dit recept thuis klaar maakte kocht ik eigenlijk altijd kant en klare crackers in de supermarkt. Maar die tijd is wel voorbij. Dit recept is zo eenvoudig en het resultaat is overheerlijk. Kwa zaden, pitten en kruiden kan je hier nog heel veel mee variëren.

Rillettes van eend - Crackers met pompoenpitten

Rillettes van eend

  • 1 eendenbout
  • grof zeezout
  • eendenvet
  • aromaten (tijm, rozemarijn, laurier, korianderzaad, jeneverbes, zwarte peper)
  • 1 el suiker


Doen:

  1. Cutter het zeezout met de peper, suiker, korianderzaad, jeneverbessen, rozemarijn, tijm en laurier.
  2. Leg de eendenbout in een ovenschaal, bedek deze met het gekruide grof zeezout
  3. Laat een nacht rusten in de koelkast
  4. Haal de eendenbout uit de koelkast en spoel ze af.
  5. Leg ze terug in een ovenschaal, voeg aromaten toe
  6. Voeg eendenvet toe totdat de eendenbout helemaal onder staat
  7. Konfijt in de oven gedurende 4 uur op 100° in het eendenvet.
  8. Haal het vlees van de bout, trek het in draadjes.
  9. Doe het vlees in een steriliseerbokaal overgiet met eendenvet
  10. Zet in de koelkast

Rillettes van eend - Crackers met pompoenpitten

Boekweitcrackers:

  • 50 g boekweitmeel (of volkoren bloem)
  • 50 g zelfrijzende bloem
  • 40 g pompoenpitten
  • 40 g zonnebloempitten
  • 40 g sesamzaad
  • 60 g olijfolie
  • 100 g water
  • peper / zout / nootmuskaat

Doen:

  • Meng alle ingrediënten tot een egaal beslag
  • Smeer het beslag dun uit op een vel bakpapier
  • Bak gedurende 35 min op 150 graden

Afwerking:

  • Breek de crackers in stukjes
  • Lepel er een beetje rillettes op
  • Werk eventueel af met groene tuinkruiden

Rillettes van eend - Crackers met pompoenpitten Rillettes van eend - Crackers met pompoenpitten Rillettes van eend - Crackers met pompoenpitten

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *