Sinaasappel en chocolade is één van mijn favoriete zoete combinaties. We verwerkten deze combinatie al in een tiramisu en koekjes met een crème au beurre met sinaasappel. Deze keer gaan we voor krokante zandkoekjes met sinaasappel. We deppen deze een stukje in de chocolade, vandaar de naam luciferkoekjes.



Nodig voor +- 30 koekjes
- 175 g bloem
- 70 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eidooier
- 110 g boter, op kamertemperatuur
- 1 tl maizena
- 1 sinaasappel
- snuifje zout
Doen
- Meng de zeste/rasp van sinaasappel met de suiker
- Laat dit 10 minuten rusten, zo krijgt de suiker een heerlijke sinaasappelsmaak
- Pers de sinaasappel, het sap gebruiken we straks in het deeg
- Kneed bloem, suiker, vanillesuiker, eidooier, boter, maizena, zout en 1 el sinaasappelsap tot een egaal deeg
- Pak het deeg in met plasticfolie. Laat deze 30 minuten rusten in de ijskast
- Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier tot een dikte van 1/2 cm
- Snij hiervan een rechthoek met een hoogte van 12 cm (zie foto’s)
- Warm de oven op tot 175 graden
- Bak het deeg gedurende 12 minuten
- Snij het deeg in reepjes van 1/2 cm
- Leg de reepjes een beetje uit elkaar op het bakpapier
- Bak de koekjes nog eens 7 minuten tot ze mooi krokant zijn
- Laat de koekjes afkoelen
- Smelt de chocolade au bain marie
- Dep de koekjes voor 1/3 in de chocolade
- Laat de chocolade opstijven
- Bewaar de koekjes in een luchtdichte doos
- Geniet
Variant:
- Je kan dit deeg ook uitrollen op een bebloemde werktafel en hier andere vormpjes van uitsteken.
- Bak deze koekjes dan 12 – 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 tot ze mooi krokant zijn





Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.
