Restaurant Fleur De Sel
Restaurant belevingen

Restaurant Fleur De Sel – Kasterlee – Alex Verhoeven

Print Friendly, PDF & Email

Fleur de sel – Een Kempische parel

Alex en Nathalie mogen zich met hun restaurant Fleur de Sel bij de culinaire top van de Kempen rekenen. De afgelopen jaren onderging het restaurant verschillende verbouwingen. Het klassieke restaurant kreeg een meer cosy setting en ook Alex liet een nieuwe keuken bouwen om zijn gerechten naar een level hoger te tillen. Dit werd de afgelopen 2 jaar bekroond met een knappe 15/20 in Gault&Millau.

Restaurant Fleur De Sel

Alex Verhoeven behoord tot de getalenteerde jonge topchefs in de Vlaamse gastronomie die gaan voor vakmanschap, innovatie en kwaliteit. Beter bekend als Jong Keukengeweld. Deze ambitieuze chef heeft een hedendaagse en elegante kookstijl. Hij serveert uitgepuurde en zuivere gerechten die barsten van creativiteit, afgekruid met een snuifje rock-‘n-roll. Zo werkt hij volop mee met de seizoenen, dit alles wisselt hij graag af met enkele Japanse invloeden. In het restaurant vinden Nathalie de Baenst, de vrouw van Alex. Deze charmant gastvrouw zorgt hier voor een vlotte en vriendelijke bediening, samen met haar jong en gedreven team. Een gastvrouw die haar gasten thuis laat voelen.

alex2

Aangepaste bieren, wij zijn fan

Niet enkel het interieur en de keuken werd aangepast. Doordat de witte kassa in het land kwam werden hier niet de prijzen en het personeelsbestand aangepast, maar wel de openingsuren. Zo is het restaurant open van vrijdag t.e.m. maandag voor lunch en diner. Om meer kwaliteit en creativiteit op bord te krijgen paste Alex ook de menukaart aan. Naast een beperkte à la carte en een lunchmenu stellen ze bij Fleur de Sel deze menu’s voor: Nature (€90), Sauvage (€100) en Mistral (€90) (vegetarisch). Bij de menu’s kiest Nathalie niet alleen voor wijnen van gepassioneerde en kleine wijnboeren maar ook leuke Belgische bieren. Iets wat wij alleen maar toejuichen.

Restaurant Fleur De Sel

We beginnen met een aperitief van het huis op basis van gin, oranjebloesem en yuzu. Leuk dat ze hier ook aan een alcohol vrij alternatief denken. Zo proef ik de zeer geslaagde mocktail op basis van jasmijn, limoen en munt.

Restaurant Fleur De Sel

Ondertussen werd onze tafel vol gezet met verschillende amuses:

Langoustine – Citrus
Soepje op basis van wijn en paddenstoelen afgewerkt met schuim van eigeel en rode biet

3

Vegetarische tartaar van gekonfijte rode biet, eigeel en schuim van augurk
Klassieke rundtartaar met truffel in de hoorn

Restaurant Fleur De Sel

Bisque van strandkrab – Selder – Kabeljauw

Restaurant Fleur De Sel

Ook het brood krijgt de nodige aandacht bij Fleur de Sel. Dit wordt geserveerd met olijfolie, boter of reuzel met bruine suiker, natuurlijk Fleur de sel en tuinkers.

8

Restaurant Fleur De Sel – Seizoensmenu Sauvage,

Als eerste gerecht serveerde Alex gemarineerde makreel met gepofte zwarte rijst en chutney van mango en papaja, dit alles werd afgewerkt met ijs van rode curry. 

Restaurant Fleur De Sel6

Oester werd geserveerd in zoutkorst gegaarde cevenne ui en afgewerkt met jus en een krokantje van oester. Hierbij kwam een toastje van pumpernickel met algenboter. Bij deze eerste twee gerechten werd deze wijn uit Lissabon en de Timmermans Tradition Blanche Lambicus geschonken.

Restaurant Fleur De Sel

Cecina de Buey (Spaanse ham van ossenvlees) kwam op het bord met ganzenlever en rode kool. Zowel visueel als in smaak een topgerecht. Naast alweer een smaakvol glas wijn, werd er een top bier uit de Kempen geschonken: Eden Quadrupel.

Restaurant Fleur De Sel10

Bij het stukje heibot kwamen de Japanse invloeden terug boven. Dit stukje vis werd gekonfijt in dragonolie en geserveerd met paksoi, tartaar van kiwi en algen, wakame en afgewerkt met een krokant van sesam. Naast een heerlijk biertje van Brouwerij Wolf komen we deze schitterende Acústic Blanc tegen.

Restaurant Fleur De Sel12

Met de creatie rond coquilles scoorde Alex een absolute Herfst topper. Coquille uit Dieppe werd kort aangebakken, hierbij kwamen girolles, rauwe kastanje, crumble van hazelnoot en een jus van pancetta en notenolie. Het bier Wolf – Carte Blanche blijft hetzelfde. Maar bij Sofie kwam er een andere wijn in het glas, deze keer uit Zuid-Afrika.

Restaurant Fleur De Sel

15

Kikkerbillen werden krokant gefrituurd en geserveerd met een dip van groene kruiden, pastinaak en gerookte look.

Restaurant Fleur De Sel18

Een perfect gebakken stukje haas werd vergezeld van kort gebakken ganzenlever en klassiek geserveerd met witloof, veenbessen en een crème van aardpeer. Door de aanwezigheid van de ganzenlever werd dit misschien iets te zwaar in een 8 gangen menu. In het glas werd een stevige rode wijn uit Zuid-Afrika geschonken. Ik mocht proeven van de Caractère Rouge, een heerlijk bier dat werd ontwikkeld door Rodenbach in samenwerking met topchef Viki Geunes.

Restaurant Fleur De Sel20

Wat een top dessert!

Voor het dessert laat Alex zich bijstaan door Adriana Zafiris. Na een culinair avontuur in Frankrijk waar ze samen met haar vriend werd uitgeroepen tot “Jong talent” door GaultMillau kwam Adriana terug terecht in België. Met een dessert creatie als dit kunnen we dat alleen maar toejuichen. Een samenspel van smaken en texturen rond speculoos en kopi luwak koffie. Gewoonweg een top dessert. Wat mij betreft mag er zelfs in een 8 gangen menu, 2 dessert zitten. Op voorwaarden dat ze van dit niveau zijn.

Restaurant Fleur De Sel

Sofie koos voor een bordje kaas, en ook daar werd de nodige aandacht aan besteed. 5 stukjes kaas werden geserveerd met chutney, vijg en een stukje notenbrood. Apart kwam er nog schaaltje met feta, leffe en yuzu en een millefeuille met Kempense geitenkaas van Polle

25

Bij de koffie:
Macaron Nougat – Praline truffel – Cuberdon – Witte chocolade, bergamot & pinda

Restaurant Fleur De Sel

Het was ondertussen de derde keer dat we dit restaurant bezochten. Sinds ons laatste bezoek in 2015 heeft dit restaurant een hele evolutie ondergaan. Zowel in de keuken als in het restaurant. Nathalie staat er als gastvrouw en geeft haar gasten een warm welkom gevoel. Ook Alex heeft in de keuken duidelijk zijn visie en stijl gevonden. Gewoonweg een tof, sympathiek en enthousiast koppel dat hun eigenschappen weerspiegelt in het restaurant. Knap werk Alex, Nathalie en team Fleur de Sel.

Fleur de Sel – Turnhoutsebaan 189 – 2460 Kasterlee
014 75 34 68
Reserveer Online

Restaurant Fleur De Sel

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *