Robuuste appeltaart met vijgen en Clairette De Die
Recepten, Zoetigheden

Robuuste appeltaart met vijgen en Clairette De Die

Print Friendly, PDF & Email

Robuuste appeltaart of galette

Galette kan verschillende dingen betekenen, maar in dit artikel hebben we het over de open taarten met kruimeldeeg. De galette is echter een simpele klassieker uit Frankrijk, die niet onder moet doen voor ander gebak. Eenvoudig is een galette ook, geen lastige handelingen, blind bakken of mooie randjes maken. Je rolt het deeg uit, belegt het met groenten of fruit en vervolgens vouw je de randen lekker nonchalant om zodat je een mooie rustieke rand krijgt. In de oven en dat is het. 

Clairette De Die

Clairette de Die is een laag alcoholische, frisse, halfzoete, licht mousserende wijn afkomstig uit het Rhône-gebied. De wijn is op een bijzondere, traditionele wijze volgens de ” méthode Dioise” (vergisting die start op cuve en verder gaat op fles) gemaakt van de druivensoorten Muscat en Clairette. Aangezien deze bubbel licht zoet is, kun je hem perfect combineren met desserts. Wij combineren hem met een kruidige en robuuste appeltaart met gedroogde vijg. 

Robuuste appeltaart met vijgen en Clairette De Die

Recept

Het deeg:

  • 300 g bloem
  • 40 g suiker
  • 1 tl zeezout
  • 175 g zachte boter
  • 3-4 el ijswater

De vulling:

  • 1 kg granny smith appels, geschild, zonder klokhuis en in plakken
  • 10 gedroogde vijgen, in stukjes gesneden
  • 100 g lichte bastardsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 40 g bloem
  • 1 tl tijm
  • 1/2 tl kaneel
  • snuifje nootmuskaat
  • 1 tl geraspte gember
  • sap van 1/2 limoen
  • snuifje grof zeezout

De bovenkant

  • 1 ei
  • 2 el kristalsuiker

Doen

  • Meng de bloem, suiker, zachte boter en het zout
  • Voeg beetje bij beetje het ijswater toe
  • Kneed alles tot een egaal deeg
  • Dek het deeg af met plasticfolie, laat dit even rusten in de koelkast
  • Maak nu de appelvulling
  • Doe de plakjes appel en de vijgen in een ruime mengkom
  • Voeg alle andere ingrediënten voor de vulling toe
  • Meng voorzichtig tot de appels bedekt zijn met de bloem/kruiden
  • Strooi een beetje bloem op een oppervlakte
  • Rol het deeg uit tot een cirkel van 40cm (voor een bakvorm van 23 cm)
  • Leg het deeg voorzichtig in de vorm. Laat het teveel aan deeg over de randen hangen
  • Vul de taartvorm met de gekruide appelstukjes
  • Vouw de overhangende deeg over de vulling
  • Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en bestrooi met suiker
  • Bak circa 45 á 55 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden
    Verlaag eventueel de laatste 20 minuten de temperatuur naar 170 graden indien het gebak te hard bakt
  • Serveer met een bolletje vanilleroomijs en een glaasje Clairette De Die
  • Geniet!

Recept in foto’s


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Robuste appeltaart met vijgen en Clairette De Die

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *