Sacred Gin Orris
Sacred Gin is een micro-distilleerderij in het hart van Highgate, Londen. In tegenstelling tot een traditionele distilleerderij met koperen pot stills, wordt Sacred Gin vacuüm gedistilleerd. Doordat de temperatuur tijdens het proces niet boven de 45°C komt worden de loepzuivere aroma’s van hun verse botanicals beter behouden. Om een constante hoogstaande kwaliteit te garanderen wordt elke botanical eerst apart gemacereerd en gedistilleerd.
Twaalf botanials – Orris
Sacred gin gebruikt twaalf botanicals waaronder jeneverbes, kardemom, iriswortel en koriander, maar ook ‘Boswellia Sacra’ (de hars van de wierookboom). Het is de Latijnse benaming van deze boom waaruit de uiteindelijke naam van het merk, ‘Sacred’, voortvloeit. Naast de klassieke gin bestaat het sacred gamma uit een reeks botanische gin’s, hier springt er één botanical uit kwa smaak zoals in deze versie: Orris of Liswortel.
Rillettes van duif & Boekweitcrackers
Door de florale en aardse smaken van deze Sacred gin kwamen er onmiddellijk twee smaken in mij op, duif en rode biet. Na een tijdje brainstormen en enkele tastings kwam ik uit bij deze foodpairing. Geen idee of het zou lukken, want nergens op internet kon ik een recept vinden voor ‘rillettes van duif’. Het gehele proces om rillettes te maken duurt wel even, maar moeilijk is het niet.
Rillettes van duif:
- 1 duif (panklaar)
- grof zeezout
- eendenvet
- aromaten (tijm, rozemarijn, laurier, korianderzaad, jeneverbes, zwarte peper)
- 1 el suiker
Doen:
- Snij de duif doormidden
- Cutter het zeezout met de peper, suiker, korianderzaad, jeneverbessen, rozemarijn, tijm en laurier.
- Leg de stukken duif in een ovenschaal, bedek deze met het gekruide grof zeezout
- Laat een nacht rusten in de koelkast
- Haal de duif uit de koelkast en spoel ze af.
- Leg ze terug in een ovenschaal, voeg aromaten toe
- Voeg eendenvet toe totdat de duif helemaal onder staat
- Konfijt in de oven gedurende 4 uur op 100° in het eendenvet.
- Haal het vlees van het karkas, trek het in draadjes.
- Doe het vlees in een steriliseerbokaal overgiet met eendenvet
- Zet in de koelkast
Boekweitcrackers:
- 50 g boekweitmeel
- 50 g zelfrijzende bloem
- 40 g pompoenpitten
- 45 g zonnebloempitten
- 40 g sesamzaad
- 60 g olijfolie
- 100 g water
- peper / zout / nootmuskaat
Doen:
- Meng alle ingrediënten tot een egaal beslag
- Smeer het beslag dun uit op een vel bakpapier
- Bak gedurende 35 min op 150 graden
Afwerking
- rode biet
- sushi azijn
Doen:
- Snij de rode biet in fijne blokjes
- Breng deze op smaak met sushi azijn, peper en zout
- Breek de crackers in stukjes
- Lepel er een beetje rillettes op, werk af met rode biet
Heb je vragen over Sacred Spirits of interesse om producten te kopen, neem dan contact op met brand ambassador Balder Van De Velde. Hem kan je mailen op balder.sacred@gmail.com of bellen op het nummer +32 (0)477 275 447
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.