Stifado met Griekse salade en rijst
Hoofdgerechten, Recepten

Stifado met Griekse salade en rijst

Print Friendly, PDF & Email

Stifado is één van de meest traditionele gerechten in Griekenland. Het is een lekkere stoofschotel die wordt gemaakt van rundvlees, ui, tomaten, kruiden en wijn. Hiervoor gingen we op zoek naar het perfecte stukje vlees om deze stoofpot te maken. We kwamen via The Meatlovers uit bij sukade. Dit stuk vlees is afkomstig uit de schouder van het rund. Een spier die actief wordt benut. Maar laat je hierdoor niet afschrikken! Wanneer je de tijd neemt voor de bereiding is het een heerlijk stuk vlees met een rijke smaak. Het was eerlijk gezegd de eerste keer dat we met sukade aan de slag gingen. Maar dit was zeker en vast niet de laatste keer. 

Recept voor 6 personen

  • 1,7 kg Sucade Australië Black Angus – The Meatlovers
  • 3 grote uien
  • 700 g tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 kaneelstok
  • 1 el oregano (vers of gedroogd)
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 el azijn
  • 1 groot glas rode wijn
  • 1 el honing
  • 400 ml rundsfond
  • 450 g rijst
  • maizena

Griekse salade

  • 2 komkommers
  • 4 tomaten
  • 2 pakjes feta
  • 1 rode ui
  • 200 g olijven
  • oregano
  • olijfolie

Doen

  • Snijd de sukade in blokjes van ongeveer 2 á 3 cm
  • Smelt in een ruime stoofpan een klontje boter
  • Bak het vlees (in meerdere beurten) op een hoog vuur rondom bruin. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen en een snuifje zout.
  • Snij ondertussen de uien in halve reepjes, pel en plet de look
  • Haal het vlees uit de pan
  • Stoof de uien en look aan in de stoofpan
  • Voeg de rode wijn toe als de ui mooi is aangestooft
  • Snij de tomaten in grove stukken, voeg deze toe aan de stoofpot
  • Voeg laurier, kaneel, oregano, tijm, rozemarijn, azijn, honing en fond toe aan de stoofpot
  • Breng het geheel aan de kook
  • Laat dit 2 uur zachtjes pruttelen
  • Ontvet de saus
  • Proef of het vlees gaar is,
  • Kruid de stoofpot eventueel bij met peper en zout
  • Bind de saus met maizena
  • Snij de groenten, olijven en feta voor de Griekse salade in blokjes
  • Breng de Griekse salade op smaak met peper, zout en olijfolie
  • Kook de rijst gaar zoals op de verpakking staat
  • Serveer de stifado met rijst en Griekse salade
  • Smakelijk!

Dit recept behoord tot een betaalde samenwerking tussen Kris Kookt en The Meatlovers.


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *