Varkenswangentjes
Varkenswangen worden net als andere kaakdelen van dieren beschouwd als het allerlekkerste. Sappig en botermals. Deze Vlaamse bereiding van stoverij past perfect bij dit varkensvlees.
Recept voor 2 personen
- 0,5 kg varkenswangen
- 50 gr boter
- 1 el olijfolie
- 1 ui, fijngesneden
- 1 el bloem
- 1 teentje look, geraspt
- 1 takje tijm, rozemarijn
- 1 blaadje laurier
- 2 snede brood
- 1 el mosterd
- 1/2 flesje donker bier
- 400 ml rundsfond, lacroix
- peper en zout
Doen:
- Verwijder de vliesjes van de varkenswangen en kruid ze met peper en zout.
- Doe de olijfolie samen met de helft van de boter in een stoofpan en kleur hierin de varkenswangen langs beide zijden.
- Haal de wangen uit de pan en houd ze warm.
- Giet het vet uit de pan, smelt de overblijvende boter in dezelfde pan en stoof hierin de ui en look aan
- Doe de varkenswangen erbij, maar houd de jus nog even apart.
- Voeg de bloem toe, roer goed om
- Voeg tijm, rozemarijn en laurier toe
- Giet het bier en de overgebleven jus van de varkenswangen erbij. Laat hier bier kort inkoken
- Voeg de fond toe, besmeer het brood met de mosterd en leg bij in de pan
- Zet het deksel op de pan en laat dit ongeveer 2 uur zachtjes pruttelen
- Haal het deksel van de pan en laat de stoverij inkoken tot de gewenste dikte
- Breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.
- Serveer met verse frietjes