Hoofdgerechten

Kalfsblanquette

Stoofpotten worden klaargemaakt door een gerecht gedurende lange tijd op een lage temperatuur te garen. Traditioneel bestaan stoofpotten uit de taaie stukken vlees of vis die een lange kooktijd vergen. De smaak van een stoofpot wordt intenser naarmate het gerecht langer bijgehouden wordt, om die reden wordt vaak geadviseerd om stoofpotten reeds een dag van tevoren te maken

Recept voor 2 personen

Kalfsstoofpotje:

  • 300gr kalfsstoofvlees, in blokjes van 4 cm
  • 1 takje tijm
  • 1 blad laurier
  • 1 wortel
  • 1/2 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5l kalfsfond

Gehaktballetjes:

  • 100gr kalfsgehakt
  • 2el paneermaal
  • 1 eigeel

Groenten:

  • 150 gr verse zilveruitjes
  • 250 gr champignons, in 4 gesneden
  • 1/2 citroen

Aardappelen:

  • 800 gr charlotte aardappelen of bientjes
  • 1 el gehakte peterselie

Saus:

  • 1 klontje boter
  • 30 gr bloem
  • 40 gr room
  • 1 eigeel

Werkwijze:

  • Kruid het kalfsstoofvlees met peper en zout. Bak dit bruin in een ruime stoofpot.
  • Voeg alle andere ingrediënten voor het kalfstoofpotje toe 
  • Laat dit 1,5u zachtjes koken, roer af en toe zachtjes om
  • Zeef het stoofpotje. Haal het vlees eruit. Zet dit even apaprt

  • Meng het kalfsgehakt met 1 eigeel, peper, zout en het paneermeel
  • Maak er kleine balletjes van en pocheer ze enkele minuten in de bouillon van het vlees
  • Haal de balletjes eruit en zeef de bouillon

  • Kuis de zilveruitjes, bak deze bruin in een pan met een klontje boter
  • Stoof de champignons aan, kruid ze met peper en zout en blus op het einde met enkele druppels citroensap
  • Smelt de boter voor de saus in een ruime stoofpot
  • Voeg de bloem toe, stoof deze kort mee aan
  • Voeg de bouillon toe, breng dit aan de kook
  • Breng de saus op smaak met peper en zout
  • Voeg het vlees, de balletjes, champignons en zilveruitje toe
  • Kruid af met peper, zout en citroensap.
  • Klop de eidooier los en meng de room eronder.
  • Schep dit mengsel door de saus. Deze mag niet meer koken nu
  • Kook de aardappelen gaar
  • Smelt de boter tot hazelnootbruin en bak de aardappelen. Kruid af met peper en zout en strooi de peterselie erover. 

Variant:

  • Ja kan bv ook gekookte asperges toevoegen als groenten

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *