Hoofdgerechten

Kalfsblanquette

Stoofpotten worden klaargemaakt door een gerecht gedurende lange tijd op een lage temperatuur te garen. Traditioneel bestaan stoofpotten uit de taaie stukken vlees of vis die een lange kooktijd vergen. De smaak van een stoofpot wordt intenser naarmate het gerecht langer bijgehouden wordt, om die reden wordt vaak geadviseerd om stoofpotten reeds een dag van tevoren te maken

Recept voor 2 personen

Ingrediënten:

Kalfsstoofpotje:

  • 300gr kalfsstoofvlees, in blokjes van 4 cm
  • 1 takje tijm
  • 1 blad laurier
  • 1 wortel
  • 1/2 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5l kalfsfond

Gehaktballetjes:

  • 100gr kalfsgehakt
  • 2el paneermaal
  • 1 eigeel

Groenten:

  • 150 gr verse zilveruitjes
  • 250 gr champignons, in 4 gesneden
  • 1/2 citroen

Aardappelen:

  • 800 gr charlotte aardappelen of bientjes
  • 1 el gehakte peterselie

Saus:

  • 1 klontje boter
  • 30 gr bloem
  • 40 gr room
  • 1 eigeel

Werkwijze:

  • Zet het alle ingrediënten voor het kalfstoofpotje op met  0,3l kalfsfond en kruid met peper en zout
  • Laat dit 1,5u zachtjes koken, roer af en toe zachtjes om
  • Meng het kalfsgehakt met 1 eigeel, peper, zout en het paneermeel
  • Maak er kleine balletjes van en pocheer ze 2 minuten in 100ml kalfsfond
  • Haal de balletjes eruit en zeef de bouillon bij het kalfsstoofvlees
  • Kuis de zilveruitjes en kook ze 15 minuten in 100 ml kalfsfond, 1 klontje boter, peper en zout
  • Haal de uitjes uit de pan en hou de jus appart voor de saus
  • Stoof de champignons aan, kruid ze met peper en zout en blus op het einde met enkele druppels citroensap
  • Verwijder het vlees, de groenten en de kruiden uit de stoofpan en zeef de fond. Zet het vlees even opzij. De groenten en kruiden mogen weg 
  • Giet de jus van de zilveruitjes bij de fond.
  • Smelt een klontje boter doe de bloem erbij en stoof dit even aan op het vuur
  • Voeg de bouillon toe en blijf ca. 3 minuten roeren tot je een gladde saus krijgt.
  • Kruid af met peper, zout en citroensap.
  • Schep het vlees terug bij in de saus en voeg de balletjes en gebakken champignons toe.
  • Klop de eidooier los en meng de room eronder.
  • Schep dit mengsel door de saus en doe de zilveruitjes erbij. Meng alles zacht door elkaar
  • Kook de aardappelen gaar
  • Smelt de boter tot hazelnootbruin en bak de aardappelen. Kruid af met peper en zout en strooi de peterselie erover. 

Variant:

  • Ja kan bv ook gekookte asperges toevoegen als groenten
Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *