Hoofdgerechten

Waterzooi van eendenbout

Waterzooi is een typisch Gents gerecht. Vroeger bereid met vis, tegenwoordig meer met kip. Ik heb hier een variant op gemaakt met een eendenbout.

Tot halverwege het recept is het erg gemakkelijk dat je dit een dag op voorhand maakt

Recept voor 2 personen:

Ingrediënten:

  • 2 eendenbouten (makro)
  • 2 wortel
  • 1/2 prei
  • 1/4 knolselder
  • 1/2 courget
  • 1/2 pastinaak
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml room
  • 1 eigeel
  • 400 ml gevogeltefond (lacroix)
  • tijm / laurier
  • 300 gr aardappelen (krieltjes)

Werkwijze:

  1. Bak de bouten aan in een ruime stoofpot
  2. Voeg de grof gesneden ui en knoflook toe en stoof dit verder aan
  3. Voeg de fond, tijm en laurier toe
  4. laat dit 1 uur zachtjes pruttelen
  5. Zeef de bouillon en hou de bouten apart, de ui en knoflook mogen weg
  6. Schil de aardappelen en kook deze gaar in gezouten water, zet daarna even apart
  7. Snij alle groenten in fijne reepjes
  8. Kook deze groenten beetgaar in de bouillon en verfris ze onmiddelijk met koud water
  9. Zo behouden ze mooi hun kleur en stevigheid
  10. TOT HIER KAN JE HET DE DAG OP VOORHAND MAKEN
  11. Nu is de bouillon afgekoeld en kan je het vet verwijderen
  12. Verwijder ook het vet van de eendenbouten
  13. Warm de eendenbouten terug op in de bouillon, laat dit nog een half uurtje koken
  14. Breng de bouillon op smaak met peper en zout
  15. Voeg de groenten julienne en de aardappelen toe
  16. Als de bouillon terug kookt zet je het vuur uit
  17. Meng de room en het eigeel
  18. Giet dit mengsel bij de waterzooi en roer het er zachtjes doorheen (mag niet meer koken nu)

Smakelijk !!

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Conny de Jager zegt:

    Fantastische recepten, fijn dat je in die paar jaar van goede kok naar super chef bent
    gekomen, ga zo door!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *