Rabarber en amandel,
Rabarber en amandel vormen een heel mooie combinatie. Het fris zure van de rabarber matcht goed bij de zoete smaakt van de frangipane crème. In dit eenvoudige bladerdeeggebak met rabarber en amandel combineren we deze verschillende smaken.
Rabarber, wat we niet wisten
Wat ikzelf eigenlijk niet wist, is dat rabarber afkomstig is van China. Rabarber werd er gekweekt omwille van zijn medische eigenschappen. Rond 1600 ontdekte John Gerard, hofbotanicus van de Engelse koning Charles I, dat de stelen gegeten konden worden. Daarnaast heeft rabarber nog minder bekende toepassingen zoals schuurmiddel voor potten en pannen, insecticide of als haarkleurmiddel. Laten wij het gewoon houden bij het gebruik in de keuken.
Bladerdeeggebak met rabarber
- kant en klare bladerdeeg
- rabarber
- poedersuiker
Amandel crème:
- 60 g amandelpoeder
- 20 g bloem
- 60 g boter
- 1 ei
- 60 g suiker
Doen:
- Was de rabarber
- Leg de stelen rabarber op een ovenplaat bedekt met bakpapier
- Bak de rabarber gedurende 6 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden
- Meng ondertussen alle ingrediënten voor de amandel crème.
- Snij een rechthoek uit de rabarber
- Maak insneden om 1 cm van de rand over heel de rechthoek
- Leg op de rand een tweede reep bladerdeeg op zodat je een mooie rand krijgt
- Verdeel de amandel crème binnen de rand van de bladerdeeg
- Verdeel hierop de voorgebakken stelen rabarber
- Strooi hier een beetje poedersuiker over
- Bak dit bladerdeeg gebak gedurende 20 á 25 minuten op 175 graden