Een perfect gebakken stukje duif, gekonfijte vleugeltjes geserveerd met crème van pompoen, gebraiseerd witloof, gepofte pastinaak en kroketjes van polenta. Een bordje om gelukkig van te worden.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 bosduiven
- 1 butternut pompoen
- 2 aardappelen
- 2 grote of 4 kleine stronken witloof
- 1 pastinaak
- 1 sjalot
- 150 g polenta
- 450 ml groentenbouillon
- 200 ml wildfond Lacroix
- ganzenvet
- 1 teentje knoflook
- tijm / laurier
- room
- olijfolie
- boter
- (Ras el hanout)
- peper, zout, nootmuskaat
Werkwijze:
Duif: filet en gekonfijte vleugeltjes
- Snij de filets van de duif eraf en leg deze even apart
- Snij de vleugeltjes er af en leg deze in een vuurvaste schaal
- Voeg enkel lepels ganzenvet, het geplet teentje knoflook, tijm en laurier toe
- Laat dit 1 uur konfijten in een oven van 100 graden
Jus:
- Stoof een grof gesneden sjalot aan
- Voeg de karkassen van de duiven toe
- Voeg de wildfond toe en laat zachtjes pruttelen
- Zeef de saus en werk op het einde af met een klontje boter
Kroketjes van polenta:
- Warm de groentenbouillon op
- Als de bouillon kookt voeg je al roerend de polenta toe
- Blijf zeker een 5 tal minuten roeren tot de polenta gaar is
- Als hij te vast is kan je nog een scheutjes water of bouillon toevoegen
- Werk de polenta af met een klontje boter
- Kruid hem met peper en zout
- Giet de polenta in bv een cake vorm om af te laten koelen
- Snij de afgekoelde polenta in blokjes en bak deze op het einde aan met een klontje boter
Crème van pompoen:
- Schil de aardappelen en pompoen
- Snij deze in blokjes
- Kook ze samen gaar in gezouten water
- Giet het water eraf als het gaar is
- Mix tot een crème en breng op smaak met peper, zout en naar eigen smaak Ras el hanout
Gebraiseerd witloof:
- Verwijder het bittere uiteinde van het witloof
- Smelt een klontje boter in een kookpot
- Bak hierin het witloof aan tot het mooi gebruind is
- Kruid met peper en zout
- Voeg een scheutje water toe
- Bedek het witloof met zilverfolie en laat dit zachtjes garen
Gepofte pastinaak:
- Schil de pasinaak
- Snij in 4
- Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout
- Pof de pastinaak 20 minuten in een oven van 170 graden
- Draai de pastinaak na 10 minuten even om
Afwerking:
- Kruid de duivenfilet en bak deze kort aan met en klontje boter
- Leg de filet in een ovenschotel en plaats deze 10 minuten in een oven van 100 graden
- Bak de gekonfijte duivenvleugels aan in de pan
- Warm alle garnituren op en dresseer ze op bord
- Haal de duivenfilets uit de oven, snij deze in plakjes en schik op bord
- Werk af met een klein beetje jus
Smakelijk !!