Cake met pastinaak, kokos & karamel
Recepten, Zoetigheden

Cake met pastinaak, kokos & karamel

Elk jaar rond mijn verjaardag probeer ik een nieuw soort gebak of cake te maken. Soms lukt dit goed, soms ook helemaal niet. De keren dat het mislukt ga ik dan langs de bakker voor een traktatie op het werk. Maar deze keer was het resultaat overheerlijk. Een mooie zoete en frisse cake met geraspte pastinaak. Je haalt de smaak er misschien niet direct uit. Maar je proeft dat er net een ‘bite’ in de cake zit. De combinatie met gezouten karamel maakt deze cake helemaal af.

Nodig

  • 5 eieren
  • 250 g gezouten boter op kamertemperatuur
  • 250 g suiker
  • 1 zakje bakpoeder (11 gram)
  • 250 g patisseriebloem
  • 100 g geraspte kokosnoot
  • 1 citroen (sap en zeste)
  • boter voor de bakvorm
  • 150 g pastinaak, geraspt
  • fleur de sel

Karamelsaus

  • 150 g suiker
  • 100 ml room of kokosroom
  • 100 g boter

Doen

Karamelsaus

  • Doe 30 ml water en de suiker in een steelpannetje op een zacht vuur, laat smelten en karamelliseren.
  • Haal het steelpannetje van het vuur, voeg de boter en een snufje fleur de sel toe. Plaats dit terug op het vuur zodat de boter smelt en kan mengen met de karamel.
  • Voeg nadien de (kokos)room en 1 tl zeezout toe, meng opnieuw en laat afkoelen

Cake

  • Klop met de eieren en de suiker luchtig
  • Voeg boter, geraspte kokos, bloem, zeste en het sap van de citroen, snuifje zout, het bakpoeder en de geraspte pastinaak toe.
  • Smeer een bakvorm van 28 cm diameter in met boter, strooi er een beetje bloem
  • Giet het deeg in de bakvorm.
  • Bak gedurende ± 40 min in een voorverwarmde oven van 180 graden
  • Laat afkoelen op een rooster. Serveer de cake met de karamel.

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *