Recepten, Zoetigheden

Chocolade brownie – karamel – espuma van appel

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag of ik ook een foodpairing kon doen met Calvados. Zoals de naam het al zegt “Calvados Château du Breuil “Chocolate Blend” gaat deze calvados perfect samen met een stukje pure chocolade. Om enige twijfels weg te werken, hij smaakt niet naar chocolade hoor. Een heerlijke calvados met tinten van amandelen en specerijen, een geur van  abrikoos, kweepee, pruimen & vanille. Deze calvados werd ontwikkeld in samenwerking met Michel Cluizel, le Grand chocolatier Normand.

Als Pousse cafe is deze calavdos dus super, maar ik ging verder zoeken. Een dessert met smaken van chocolade, karamel en appel. Hierbij het recept:

Nodig

  • 1 groene apple
  • 1 el calvados
  • enkele druppels limoensap
  • cacaopoeder

Espuma van appel:

  • 1 granny smith appel
  • 150 ml appelsap
  • 50 ml calvados
  • 1 blaadje gelatine
  • 1 eiwit
  • enkele druppels limoensap

Brownie:

  • 120 g amandelpoeder
  • 100 g suiker
  • 100 g boter
  • 3 eieren
  • 100 g pure chocolade 70 %
  • 20 g calvados
  • 7 g bakpoeder
  • mespuntje zeezout

Karamel:

  • 1 el water
  • 3 el suiker
  • 75 g gezouten boter

Doen

Espuma:

  1. Week 1 blaadje gelatine in koud water
  2. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in grove stukken
  3. Breng het appelsap samen met de stukken appel zachtjes aan de kook
  4. Laat dit koken tot de appel gaar is
  5. Mix het appelsap en giet dit door een fijne zeef
  6. Voeg de calvados, limoensap en het blaadje gelatine toe
  7. Laat afkoelen tot ongeveer 30 graden
  8. Voeg het eiwit toe, mix kort en krachtig
  9. Giet dit alles in een espumafles en laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast

Brownie:

  1. Klop de eieren en de suiker tot een witte masa
  2. Smelt de chocolade en boter
  3. Spatel dit onder de wit geklopte eieren
  4. Voeg amandelpoeder, bakpoeder en calvados toe
  5. Giet het beslag in een ingeboterde vorm
  6. Bak gedurende 20 minuten in een oven van 175 graden
  7. Laar de brownie afkoelen, snij hem nadien in blokjes

Karamel:

  1. Doe het water en de suiker in een kookpot
  2. Zet deze op het vuur, laat de suiker zachtjes karameliseren
  3. Zet het vuur zachter en voeg de boter toe
  4. Wanneer de boter volledig is gesmolten, zet het vuur uit
  5. Laat afkoelen

Afwerking:

  1. Snij de appel in fijne blokjes, meng met beetje calvados en limoensap
  2. Doe 1 el van deze blokjes in elk glas
  3. Leg hier enkele blokjes brownie op
  4. Verdeel er enkele toefjes karamel op
  5. Spuit hier de espuma van appel en calvados op
  6. Werk af met een beetje cacaopoeder

 

Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Sandrine De Loor zegt:

    Dikke merci, ik heb de brownie getest deze middag. Ik ga je dessert van brownie met appel en calvados serveren met oudjaar (17 pers). Voorbereiding is al het halve werk natuurlijk. Fingers crossed.
    Met vriendelijke groeten
    Sandrine De Loor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *