Chocolademousse is 1 van de bekendste desserts die je in elke keuken en op bijna elke menukaart tegen komt. Dit is het recept voor een hemels luchtige chocolade mousse.
Recept voor 4 personen:
Ingrediënten:
- 120 gr pure chocolade
- 3 eierdooiers
- 3 eiwitten
- 40 gr kristalsuiker
- 20 gr poedersuiker
- 20 cl room
- (1 el koffie of grand marnier)
Werkwijze:
- Smelt de chocolade au bain-marie (Verhit water in een kookpot en plaats hierin een tweede pot. Gebruik die om de chocolade rustig te laten smelten.)
- Voeg naar eigen smaak een el koffie of grand marnier toe aan de chocolade
- Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop ze stevig op met 10 gr poedersuiker
- Klop de dooiers samen met de 40 gr kristalsuiker op totdat je een schuimige en bleke massa krijgt
- Giet nu de de vloeibare chocolade bij de dooiermassa en spatel dit door elkaar
- Meng met een spatel in 3 keer het stijf eiwit door deze massa. we doen dit in 3 keer omdat het dan gemakkelijker mengt en er meer lucht in het beslag blijft
- Klop nu de slagroom met 10 gr poedersuiker half op tot mayonaise dikte
- Spatel nu voorzichtig de room onder het beslag
- Doe de mousse in glaasjes of in een grote kom
- Laat de mousse minstens 2 uur opstijven in de koelkast
Dit is een chocolademousse zoals we ze vroeger maakten ; de beste! Soms met een klontje boter om de chocolade te smelten en daarna een vaster resultaat, ook soms met wat koffie en cognac, naargelang de gelegenheid