Diplomat pudding: Ananas – Espuma diplomat – Crumble
Recepten, Zoetigheden

Diplomat pudding: Ananas – Espuma diplomat – Crumble

Diplomat pudding 2.0:

Iedereen van onze familie of kennissen kent de ‘diplomat pudding’. Maar niemand weet waar die naam eigenlijk vandaag komt. Het heeft dan ook niets met diplomat te maken. Het is een soort pudding waaronder lobbige room, boudoir koekjes, ananas en rum wordt gespateld. 

Dit dessert maakte mijn moeder bijna voor elk familiefeest, iedereen was er gek op. Elf jaar geleden namen we spijtig genoeg afscheid van ons Moeke. De diplomat pudding verscheen nog wel eens op tafel, maar hetzelfde was het nooit meer.

Ananas – Espuma diplomat – Crumble

In deze nieuwe versie gaan we aan de slag met alle verschillende elementen van dit overheerlijke dessert. Van de ananas maken we een kruidig gemarineerde basis, de pudding zelf verwerken we tot een luchtige espuma en van de boudoir koekjes maken we een heerlijke crumble. Om dit alles helemaal af te maken, serveren we er een bolletje vanille ijs bij.

Ananas

  • ½ ananas
  • sap van ½ limoen
  • 1 takje tijm
  • 1/2 vanillestok

Doen:

  • Snij de ananas in fijne blokjes. Bewaar de helft in de koelkast.
  • Breng 1 dl water aan de kook met sap van limoen, tijm en de halve vanillestok.
  • Giet deze hete bouillon over de andere helft van de ananasblokjes.
  • Laat afkoelen, verwijder de tijm en vanillestok.
  • Giet de gemarineerde ananas door een fijne zeef, meng deze met de rauwe ananasblokjes.
  • Zet deze even apart.

Espuma

  • 150 ml melk
  • 150 ml room
  • ½ vanillestok
  • 1 ei
  • 1 eigeel
  • 40 g suiker
  • 15 ml bruine rum
  • 1 blaadje gelatine

Doen:

  • Laat de gelatine weken in koud water.
  • Warm de melk, room en vanillestok op tot aan het kookpunt.
  • Zet het vuur uit.
  • Klop de suiker, het ei en eigeel los.
  • Knijp het blaadje gelatine uit, voeg dit samen met de rum toe aan de warme melk.
  • Giet het warme mengsel op het losgeklopte ei met suiker.
  • Roer goed tot alles is opgelost.
  • Giet dit in een espuma fles, laat volledig afkoelen
  • Draai er 2 gaspatronen op

Afwerking

  • vanille ijs
  • boudoir koekjes
  • Hak de lange vingers grof, rooster deze enkele minuten krokant in een warme oven van 160 graden
  • Dresseer de ananas onderaan in het bord, schep hierop een quenelle vanille ijs.
  • Spuit hierop een mooie toef espuma. Werk af met crumble van boudoir koekjes

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *