Blog

Duvel Barrel Aged – SSStttt… hier rijpt Duvel in oude bourbonvaten

Print Friendly, PDF & Email

Studio Pieter Stockmans – Porseleinen Duvelglazen 2016

Na de porseleinen duvel glazen die Pieter Stockmans ontwierp voor The Duvel Collection, pakt Duvel uit met een nieuw en uniek smaakexperiment.

Duvel Barrel Aged

Ze rijpen Duvel op eikenhouten bourbonvaten.

Sinds november rijpt de Duvel in deze geïmporteerde Amerikaanse vaten, en zal vermoedelijk zes à zeven maanden op vat moeten liggen vooraleer het klaar is. Pas als de smaak helemaal perfect zit, volgt de eerste botteling van dit bijzonder bier op 75cl flessen.

In lang vervlogen tijden werd bier nog bewaard en vervoerd in eikenhouten tonnen maar dat is niet de reden waarom de Duvel brouwers aan een nieuw smaakexperiment zijn gestart. Hun drijfveer rijkt namelijk verder dan nostalgie. Ze trachten met deze techniek nieuwe smaken en aspecten van Duvel te ontdekken.

Duvel Barrel Aged

Eerst selecteerden ze een reeks bourbon vaten. De eikenhouten  bourbonvaten komen van  twee gerenommeerde Amerikaanse bourbon distilleerderijen: Four Roses Distillery en Buffalo Trace Distillery beiden uit Kentucky.  De geselecteerde vaten hebben al een gans traject en een grote smaakevolutie achter de rug.  De bourbonvaten kunnen voor een boeiend smaakpalet zorgen omdat bourbon vaten voor gebruik langs de binnenzijde worden gebrand en dat geeft een rokerige vanillesmaak, daarnaast is het hout doordrenkt met de originele Bourbon en dat mondt uit in een sensationele smaakontwikkeling.

Gerijpt op Bourbon-vaten,

De brouwers zoeken graag contrasten op, en met deze op vat gerijpte Duvel  combineren ze de pittige bite van Duvel met de meer smeuïge karameltoets van de bourbon. Duvel Barrel Aged zal een volmondige, uitgesproken bourbonsmaak hebben met een alcoholgehalte tussen de 10 en 11 % Vol. Alc.  Een uniek bier om te bewaren voor een bijzonder moment onder fijnproevers.

Vermoedelijk – op smaak staat immers geen tijd – zal het bier perfect zijn ergens in april of mei. Het blijft evenwel een natuurlijk proces dat onze brouwers geenszins willen forceren.

Via Duvel.be kan je dit proces volgen en checken wanneer de allereerste flessen geproefd kunnen worden.

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *