De Foodblogswap, kort uitgelegd: Een gerecht koken van iemand anders zijn blog, dit met eigen inspiratie. Ik nam voor de 2 de keer deel aan dit leuk initiatief. Zo mocht ik deze maand een gerecht klaarmaken van Carry’s Kitchen. Ik koos voor de Griekse Kofta met een frisse Griekse salade.
Kofta is een algemene benaming voor gehaktballetjes. Deze worden in verschillende landen en culturen bereid met eigen kruiden en verschillende soorten vlees. Voor de Griekse versie kiezen we voor rundvlees en het belangrijkste kruid in deze bereiding is oregano.
Recept voor 2 personen:
Ingrediënten:
Voor de balletjes:
- 300 g rundgehakt
- 25 g ketchup
- 1 tl rietsuiker
- 1 tl komijn
- snuifje kaneel
- verse of gedroogde tijm en oregano
- peper en zout
Voor de tomatensaus:
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- verse of gedroogde tijm en oregano
- peper en zout
Voor de Griekse salade:
- 1/2 komkommer
- 15 kerstomaten
- 1 rode paprika
- 1/2 rode ui
- 100gr feta
- olijfolie, peper en zout
- (verse) oregano
Werkwijze:
- Meng eerst alle ingrediënten voor de balletjes onder het rundgehakt
- Rol de balletjes naar gewenste grote, dek ze af met plastic folie en plaats deze even in de koelkast
- Stoof voor de saus de ui en knoflook aan
- Voeg tomatenblokjes en de kruiden toe
- Voeg eventueel nog beetje water toe, laat de saus zachtjes pruttelen en breng op smaak met peper en zout
- Snij voor de Griekse salade alle ingrediënten in blokjes
- Giet er een beetje olijfolie over, kruid met peper, zout en oregano
- Bak nu de balletjes mooi bruin in een pan met een beetje boter
- Voeg de balletjes toe aan de tomatensaus en laat deze nog enkele minuten pruttelen
- Serveer met gekookte rijst
Tip: Volgende keer meng ik een beetje feta onder het rundgehakt. Dit geeft volgens mij een vollere smaak