Hummus is een dipsaus op basis van kikkererwten. De oorsprong van deze dip komt uit de Libanese keuken, maar ondertussen is hummus al goed ingeburgerd in Europa. Hummus is heerlijk als dipsaus met naanbrood of grissini. Ook varianten met geroosterde pompoen, rode biet, wortel en pastinaak staan nog op de planning om klaar te maken. Dit recept kookte ik voor de Foodblogswap van de Nederlands blog Pure Foodie.
Ingrediënten:
- 1 blik kikkererwten
- 1 1/2 el sesamzaad (of Tahini)
- 1 teentje look
- 1 dl olijfolie
- enkel druppels citroensap
- Ras el hanout
- peper en zout
Werkwijze:
- Rooster de sesamzaadjes in een pan zonder vetstof, plet ze nadien in een vijzel (of gebruik tahini)
- Mix alle ingrediënten in de blender of met een staafmixer
- Breng de hummus op smaak met Ras el hanout, peper en zout
- Giet nog een beetje olijfolie over de hummus alvorens je deze serveert
Bord: Serax – Pascale Naessens
Ras el Hanout is een populaire Marokkaanse specerijenmelange op basis van paprika, korianderzaad, komijnzaad, kaneel, gember, zwarte peper, kurkuma, kardemom, nootmuskaat kruidnagel en piment