Krokantje van kabeljauw, olijf en Serranoham
Aperitief hapjes, Recepten

Krokantje van kabeljauw, olijf en Serranoham

Print Friendly, PDF & Email

Krokantje van kabeljauw

Voor dit foodpairing recept gaan we aan de slag met twee smaakvolle Spaanse ingrediënten. Olijven en Serranoham. Van de Spaanse groene olijven maken we een heerlijke tapenade. De Serranoham gebruiken we vooral als smaakmaker. We maken hiermee krokantjes van fillodeeg met kabeljauw. Daarbij serveren we een eenvoudige aïoli. Denk hierbij dat je op een terrasje zit onder de Spaanse zon en geniet volop van deze heerlijke tapa. Schenk daarbij ook nog een glaasje heerlijke Spaanse witte wijn in, en het feest is compleet.

Murviedro, DOP Valencia

Dat ze in de regio van Valencia heerlijke wijnen hebben, dat ontdekten we enkele jaren geleden tijdens onze citytrip. Deze keer gaan we voor een aromatische witte wijn gemaakt van Malvasia druiven afkomstig uit biologische landbouw. Bodegas Murviedro – Pasión White Organic. De wijngaarden liggen in de regio Valencia nabij de Middellandse zee. De combinatie van klei-kalkbodems en de Spaanse zon zorgt voor fruitige wijnen met veel body. Murviedro – Pasión wijnen zijn in wit en rood verkrijgbaar bij Delhaize.

Nodig:

  • filodeeg
  • kabeljauw
  • serranoham
  • 4 el mayonaise
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 el olijfolie
  • zeezout en versgemalen peper

Tapenade van olijf

  • 80 g groene olijf – zonder pit
  • 1 kl kappertjes
  • 1/2 teentje knoflook
  • enkele druppels citroensap
  • scheutje olijfolie

Doen

  • Maak de aïoli door mayonaise met olie, zout en peper te mengen. Voeg geperste knoflook toe en roer goed door.
  • Laat een tijdje in de koelkast staan voor gebruik, dan wordt de smaak sterker.
  • Doe alle ingrediënten voor de tapenade in een blender en mix kort en krachtig. Er mag nog wat textuur in zitten.
  • Snijd de kabeljauw in reepjes van 1 cm x 1 cm x 8 cm
  • Snijd vellen filodeeg van 18 x 18 cm
  • Leg op elk stukje kabeljauw een beetje tapenade van olijf, leg hierop een reepje serranoham
  • Rol de kabeljauw zoals een loempia op in filodeeg
  • Leg deze op een bakplaat met bakpapier. Wrijf ze in met een beetje olijfolie
  • Bak ze in ca. 18 minuten lichtbruin en krokant in een voorverwarmde oven van 180 graden
  • Draai de krokantjes halverwege om zodat ze gelijkmatig bakken
  • Serveer de krokantjes met aïoli
  • Schenk een glaasje wijn in en geniet!

Recept in foto’s


#ADV – Dit recept behoord tot een betaalde samenwerking tussen Kris Kookt & Schenk Wijn


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *