Mais op de barbecue
Mais op de barbecue is een Amerikaanse klassieker. In België zijn ze nog niet zo ingeburgerd. Hoewel we deze tegenwoordig meer en meer tegenkomen bij verschillende foodtrucks.
In deze blogpost maken we twee verschillende recepten met mais op de barbecue. We grillen een hele maiskolf en werken deze af met boter of barbecuesaus en nootjes. In het andere recept maken we een dipsaus van gegrilde maïs met kikkererwten, zure room en gepekelde rode ui.
Ingrediënten van bij Lidl Belgium
Dipsaus van gegrilde maïs met kikkererwten, zure room en gepekelde rode ui.
Ingrediënten
- 2 verse maïskolven
- 2 el zure room
- 1/2 blik kikkererwten (150 gram)
- 1 el tahini
- 4 el olijfolie
- peper en zout
- sap van 1/2 citroen
Afwerking
- 1 kleine rode ui
- 2 el azijn
- 1 tl zout
- 1 tl suiker
- 4 galapagos peper
- verse tuinkruiden
- tortillachips
Doen:
- Zorg voor een hete barbecue. Tip, leg maar één kant van je barbecue briketten. Zo creëer je een directe en indirecte zone om te grillen
- Snij het kontje van de maiskolf. Verwijder de bladeren en alle draden
- Laat de stukken mais goudbruin kleuren op de barbecue boven de hete briketten. (directe warmte)
- Leg de mais nadien op het gedeelte waar geen briketten liggen (indirecte warmte)
- Sluit het deksel van de barbecue, laat de mais gedurende 10 tot 15 minuten garen in de barbecue
- Haal de mais af de barbecue, snij de maiskorrels af de kolf
- Hou 2 el maiskorrels apart voor de afwerking
- Doe de maiskorrels samen met de rest van de ingrediënten in een keukenrobot. Maal dit fijn (er mag nog wel een beetje structuur in zitten.
- Breng de dip op smaak met peper en zout
Afwerking
- Snij de rode ui in fijne ringen, doe deze in een kommetje. Voeg 2 el azijn, 1 tl zout en 1 tl suiker toe en roer door totdat de suiker is opgelost.
- Doe de dip in een schaaltje
- Werk af met rode ui, galapagos peper, maiskorrels en tuinkruiden
- Serveer met tortillachips
Gegrilde mais met barbecuesaus en pinda of boter en grof zeezout
Ingrediënten
- 2 verse maïskolven
- barbecuesaus
- boter
- geroosterde en gezouten pinda nootjes
- grof zeezout
Doen:
- Volg de eerste 5 stappen van het recept hierboven.
- Snij hiervoor wel eerst de maiskolf in drie gelijke stukken, steek er telkens een stevige prikker in zodat je hem makkelijk kan draaien op de barbecue
- Haal de maiskolven van de barbecue
- Maal de pinda nootjes fijn
- Smeer met behulp van een borsteltje de helft van de maiskolven in met barbecuesaus
- Rol deze nadien door de gemalen pindanootjes
- Smeer de overige maiskolven in met een beetje boter
- Strooi hier een beetje grof zeezout over
- Smakelijk!
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.