Zoetigheden

“Mortlach” The Beast of Dufftown – Tarte Tatin

Een tijdje geleden kreeg ik een enorm leuke uitnodiging voor een exclusief tasting event omtrent deze Mortlach whisky. Door mijn overvolle agenda kon ik hier spijtig genoeg niet op aanwezig zijn. Achteraf breek dat deze whisky foodpairings-gewijs werd voorgesteld onder leiding van Belgische bartender of the year 2014, Hannah Van Ongevalle. Laat mij nu net fan zijn van foodpairings. Een reden te meer om hier thuis mee aan de slag te gaan.

De Rare Old werd geserveerd bij een voorgerecht op basis van foie gras, naast een hoofdgerecht met eend kwam de Mortlach 18-years. Voor het dessert werd er gekozen voor een tarte tatin, hierbij kwam de Mortlach 25-years.

Mortlach tarte tatin

Tarte Tatin:

Nodig voor 6 personen:

  • 6 appels
  • 150 g suiker
  • 60 g boter
  • beetje water
  • bladerdeeg

Doen:

  1. Strooi de suiker in een pan, voeg 1/2 el water toe en laat dit karameliseren
  2. Schil ondertussen de appels, snij in 4 en verwijder het klokhuis
  3. Als de suiker gekarameliseerd is, voeg dan de boter toe
  4. Voeg de appels toe en bak even verder zodat de karamel goed rond de appels hangt
  5. Verdeel de appels met de bolle kant naar beneden in een vuurvaste taartvorm
  6. Bedek de appels met een vel bladerdeeg
  7. Prik in het midden een gaatje in het deeg, zodat de lucht kan ontsnappen
  8. Bak de appeltaart gedurende 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
  9. Haal de taart uit de oven, laat enkele minuten rusten
  10. Draai de taart om zodat de bladerdeeg onderaan ligt
  11. Snij de tarte tatin in mooie stukken en serveer hierbij een heerlijk glaasje whiksy

Mortlach is een ‘best bewaard geheim’ onder whiskykenners waarvan tot op heden eerder slechts beperkte hoeveelheden in omloop waren die meteen werden opgekocht door liefhebbers. Na decennia als single malt gebruikt te zijn in een aantal van ’s werelds beste Schotse whisky blends, krijgt Mortlach nu een eigen plekje om als een aparte en hoogwaardige luxe single malt te schitteren. Mortlach is in onze contreien verkrijgbaar in drie variëteiten: ‘Rare Old’, 18-Year Old en 25-Year Old.

Mortlach whisky: drie variëteiten

Rare Old: Sterkte: 43,4% alcoholpercentage Voorkomen: Licht, helder amber Proefverslag: Een complexe en voortvarende Mortlach met het exquise evenwicht tussen zoetheid en droogheid waarvoor de distilleerderij beroemd is. Een prachtig gestructureerde en goed uitgebalanceerd whisky met fruitige en bloemige toetsen die uw zintuigen openstelt voor een rijke, complexe, energieke smaak en een aangenaam droge afdronk. (50 cl): 70 euro

18 Year Old: Sterkte: 43.4% alcoholpercentage Voorkomen: Licht, helder amber. Elegant parelend. Proefverslag: Een zeer meeslepende, lekkere en opwekkende Mortlach. Voor wie zijn whisky het liefst robuust heeft, kan het best puur gedronken worden. Verbazingwekkend complex van begin tot eind en gekenmerkt door een fijn samenspel van vlezige tonen, moutige zoetheid en evenwichtige zuren.  (50 cl): 240 euro

25 Year Old: Sterkte: 43,4% alcoholpercentage Voorkomen: Licht, helder amber. Goede viscositeit. Proefverslag: Een rijkgeschakeerde Mortlach, vol kracht, komt meteen binnen met een intrigerende mix van elegantie en macht. Complex van begin tot eind en buitengewoon smakelijk: een stevige en vierkante borrel met een hoge complexiteit mengt de aroma’s van geroosterde kruiden en een bijna dierlijke intensiteit met vele lagen decadente zoetheid. (50 cl): 768 euro

Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *