Parmentier van eend en pastinaak
Hoofdgerechten, Recepten

Parmentier van eendenbout en puree van pastinaak

Print Friendly, PDF & Email

Parmentier van eend

Hachis parmentier is een klassieker uit de Franse keuken op basis van gehakt en aardappelpuree. In deze variant gaan we aan de slag met het smaakvolle vlees van eendenbouten in combinatie met puree van pastinaak. Parmentier van eend, een heerlijk smaakvolle winterse variant.

Nodig voor 2 personen

  • 2 eendenbouten
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 1 steel selder
  • 1 teentje knoflook
  • 1 flesje donker bier (bv. St.Bernardus Abt 12)
  • 1 el bloem
  • tijm/laurier/rozemarijn
  • 1 el mosterd
  • 500 g aardappelen (bloemig)
  • 400 g pastinaak
  • 1 ei
  • boter
  • peper en zout

Doen:

  • Zet een vuurvaste stoofpot op het vuur en laat er een klont boter in smelten.
  • Kruid de eendenbouten met peper en zout en stoof de stukken vervolgens aan in de hete vetstof.
  • Pel en versnipper de ui. Snijd de stengels selder, de look en de wortelen in fijne stukken
  • Haal het vlees uit de stoofpot, laat de groenten in de pot stoven.
  • Meng de bloem onder de groenten en voeg de eendenbouten opnieuw toe aan de groenten
  • Bevochtig het geheel met donker bier
  • Voeg (400ml) water toe tot alles onder staat
  • Voeg mosterd, enkele takjes tijm, enkele laurierblaadjes en een takje rozemarijn toe
  • Breng het geheel aan de kook, plaats een deksel op de stoofpot en laat het alles verder garen in de voorverwarmde oven van 160 graden gedurende 2 uur 
  • Haal de stoofpot uit de oven en neem er het vlees uit
  • Pluk het vlees van het bot en hak de stukken verder fijn
  • Giet de saus door een zeef. Gooi de groenten weg, doe de saus terug in de stoofpot
  • Voeg de geplukte eend toe aan de saus
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Verdeel de eend met saus onder in een ovenschotel

Puree van pastinaak

  • Schil ondertussen de aardappelen en pastinaak. Snij deze in grove stukken en kook ze gaar in een kookpot met gezouten water
  • Giet de aardappelen en pastinaak af, plet deze fijn met een stamper
  • Voeg 1 ei en een klontje boter toe
  • Breng de puree van pastinaak op smaak met peper, zout en nootmuskaat
  • Verdeel de puree over de ragout van eend
  • Gratineer de ovenschotel gedurende 15 á 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *