Pastéis de Belém of pastéis de nata
Deze Portugeese room gebakjes stemmen af uit de 18de eeuw. Ondertussen groeiden deze pastéis de nata uit tot een van de populairste lekkernijen van Portugal. Een lekkernij die je tegenwoordig ook al in België tegen komt.
Het lekkerste zijn ze nog warm of lauw, na een dag is de buitenkant van een pastel vaak al sompig. Met dit recept tover je de heerlijkste pastéis de nata vers uit je eigen oven. Naar eigen smaak kan je deze lauwe gebakjes nog afwerken met een snuifje kaneel. Geen liefhebber van de citroen/sinaasappel smaak. Laat deze dan gewoon achterwege.
Recept voor +- 20 gebakjes
Ingrediënten:
- 100 ml melk
- 400 ml room
- 130 g suiker
- 30 g bloem
- 3 eidooiers
- 1 ei
- 2 rollen bladerdeeg
- 1 vanillestok
- schil van 1/2 citroen
- schil van 1/2 appelsien
- (kaneel)
Werkwijze:
De pudding:
- Snij de vanillestok doormidden
- Breng de melk, room, vanillestok en schil van de citroen en sinaasappel aan de kook
- Klop ondertussen de eidooiers met de suiker en de bloem op tot een luchtige witte massa
- Als de melk en de room kookt giet je dit door een zeef bij de eiermassa
- Roer goed en giet alles terug in de kookpot
- Breng dit terug aan de kook en laat even zachtjes pruttelen
- Doe de pudding in een schaal, dek af met plastic folie en laat afkoelen
Bladerdeeg:
- Leg de 2 rollen bladerdeeg plat op elkaar
- Rol deze op en snij plakjes van ongeveer 1 cm breed
- Druk de plakje terug plat en bekleed hiermee de gewenste vormpjes (muffin vormpjes)
- Vul deze vormpjes 2/3 met de half afgekoelde pudding
- Bak deze gebakjes ongeveer 20 á 25 minuten op 180 graden naar gelang de grote van de gebakjes
- Naar eigen smaak kan je de gebakjes nog bestrooien met een beetje kaneel
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.