Pompoen gnocchi
Gnocchi zijn die beroemde Italiaanse deegballetjes op basis van bloem en aardappelpuree. In dit recept vervangen we de aardappel door pompoen. Daarbij serveren we een rijkelijk gevulde ragù saus. Afwerken doen we met geraspte Parmezaanse kaas en basilicum. Een op en top herfst recept.
Dit recept is in verhouding voor een butternut van 1kg200. Zo kan je de verhoudingen zelf een beetje aanpassen.
Nodig voor 4 personen
Pompoen gnocchi:
- 1 butternut pompoen (1200g)
- 220 g bloem
- 1 eigeel
- peper en zout
Herfst ragu:
- 300 g gemengd gehakt
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 250 g champignons
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- restjes butternut pompoen, in blokjes gesneden
- 1 wortel
- 40 g tomatenpuree
- 1 el bloem
- 1 groenten bouillonblokje
- 1 glas rode wijn
Afwerking:
- Basilicum
- Parmezaanse kaas
Doen:
Pompoen gnocchi:
- Schil de butternut pompoen voor de gnocchi.
- Snij het volle stuk pompoen in blokjes. De restjes gebruiken we voor de saus
(Ik gebruikte ongeveer 700g voor de gnocchi) - Verspreid de blokjes pompoen op een ovenplaat bekleed met bakpapier.
- Rooster de pompoen 60 minuten in een voorverwarmde oven op 170°C.
- Haal de pompoen uit de oven, plet de pompoen als hij nog warm is.
- Voeg het eigeel toe en meng ook de bloem eronder. Het deeg mag nog een beetje kleverig zijn.
- Doe het deeg in een spuitzak, laat dit 2 uur tot 1 nacht rusten in de koelkast
- Maak met behulp van de spuitzak repen deeg op een bebloemd werkblad
- Snij het deeg in stukjes van 2 cm
- Maak ze een beetje ovaal met een vork of gnocchi roller zodat ze de typische vorm krijgen.
- Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en voeg een snuif zout toe.
- Kook de gnocchi, voeg zout en eventueel wat olie toe. Zodra de gnocchi naar boven komt zijn ze klaar.
- Giet af en roer meteen wat olijfolie onder zodat het geheel niet kleeft
- Serveer de gnocchi met de herfst ragu
- Werk af me basilicum en Parmezaanse kaas
- Geniet!
Herfst ragu:
- Pel de ui en look, snipper ze fijn.
- Snij de champignons in 4, de paprika’s en wortel in blokjes
- Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot of een hoge ruime pan, op een matig vuur.
- Stoof de ui en knoflook hierin aan
- Voeg het gehakt toe, maak dit fijn met een spatel.
- Laat het vlees rustig bakken tot het een goudbruin korstje krijg
- Voeg de champignons, paprika, wortel en (restjes) pompoen toe
- Stoof de groenten kort mee aan
- Voeg tomatenpuree toe, laat dit even meestoven.
- Voeg 1 el bloem toe, laat dit ook even meestoven
- Schenk er de rode wijn bij, laat deze voor de helft inkoken
- Voeg water doe, tot de alles net onder staat
- Voeg het bouillonblokje toe
- Breng de saus aan de kook, laat gedurende 30 minuten zachtjes pruttelen
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.