Restaurant Soma,
Sõma betekent ‘lichaam’ in het Grieks. Met deze benaming willen Adriana & Frédéric dat je met al je zintuigen kan genieten. Zit je nu in Antwerpen, Parijs of Praag? Schijnt de zon of is het pijpensteel aan het regenen? Dat maakt werkelijk allemaal niets uit. Want vanaf dat je dit prachtige herenhuis binnenstapt vergeet je even alles. Je wordt ondergedompeld in het verhaal van Restaurant Soma.
Adriana & Frédéric
De Belgisch-Griekse Adriana Zafiris en de Colombiaans-Franse Frédéric Chastro leerden elkaar kennen tijdens het culinair backpacken in Frankrijk. Dat deze twee jonge topchefs konden koken bewezen ze al, in Frankrijk kregen ze de prijs “Trophée Jeune Talent Rhône-Alpes 2015” van Gault&Millau. In hun eigen restaurant bewijzen ze daarbovenop dat ze hun charme van de keuken tot in het restaurant kunnen brengen. Beide topchef, maar evengoed ook gastvrouw en gastheer.
Daarnaast won Frédéric Chastro de ‘S.Pellegrino Young Chef 2018 Benelux’ wedstrijd. Hiervoor mag Chastro in mei 2018 deelnemen aan de wereldwijde finale in Milaan. Voor de publieksprijs kan je alvast hier stemmen.
Cuisine à Quatre Mains
Na hun avontuur in Frankrijk, een culinair experiment in Colombia en een korte tussenstop bij Fleur de Sel in Kasterlee opende Adriana & Frédéric hun eigen restaurant Soma in de Wolstraat te Antwerpen. Het stijlvolle herenhuis kreeg een smaakvolle en moderne inrichting met behoud voor de klassieke elementen. Doordat er slechts 16 plaatsen zijn is de sfeer hier heel intiem en de bediening uiterst persoonlijk. Verder maakt de prachtige hoge deur met zicht op de open keuken het plaatje compleet. Voor de tafels, messen en het porselein werd er beroep gedaan op enkele ambachtslieden uit de buurt .
‘S middags serveren ze een 3- gangen lunch aan € 35. Daarnaast is er een à la carte met vier voorgerechten (20€), 4 hoofdgerechten (30€) en 4 desserts (10€). Voor deze gerechten gaan ze aan de slag met hun vier verschillende nationaliteiten. Ze serveren een eerlijke, klassieke keuken die wordt afgekruid met aroma’s van hun herkomst.
Starten dezen we enerzijds met het smaakvolle huisaperitief die hun 4 nationaliteiten vertegenwoordigd: Belgische gin, Franse tijm, Colombiaanse limoen & Griekse olijfolie. Daarnaast werd er gekozen voor een glaasje champagne ‘Drappier Carte d’Or Brut’.
Hierbij kwam een bordje met vers gesneden Serrano ham, enkele krullen Tête de Moine kaas met mosterdpoeder en vers brioche brood met gezouten boter.
Coquilles | Wortel | Citroen | Kataifi | Koraal
Signature | Foie Gras | Cevenne | Banyuls |Mosterd
Lamskroon | Artisjok | Quinoa | Limonekaviaar
Salpicón | Mango | Passie Vrucht | Meringue| Arequipe
Salpicón is een Colombiaans streetfood dessert op basis van vers fruit en gecondenseerde melk. Hier vertaald als een ongelofelijk lekker, fris en origineel dessert.
Soufflé Glacé | Chocolade | Vanille | Granen| Olijfolie
De Soufflé Glacé werd hier visueel prachtig nagemaakt en is een vaste waarde op hun kaart. Iets wat we alleen maar toejuichen, want dit dessert behoord bij de beste die ik ooit heb geproefd. Om onze lunch af te sluiten werden er bij de koffie nog 4 mignardises geserveerd met een knipoog naar hun 4 nationaliteiten.
Gastvrouw van het jaar
Het is duidelijk dat sinds juni 2017 Antwerpen er een top restaurant bij heeft. Knap om te zien hoe deze twee toppers hun keuken en restaurant in elkaar laten vloeien en beide hun charme overbrengen naar hun gasten. Is de prijs voor beste gastvrouw van het jaar al eens aan een chef gegevens Gault&Millau? Dan is Adriana Zafiris misschien wel de eerste.
Praktisch:
Restaurant Sõma ¦ Wolstraat 33 ¦ Antwerpen
03 290 04 03 ¦ Website ¦ Facebook