Rode poon - Jus van pompoen - Kokkels
Hoofdgerechten, Recepten, Voorgerechten

Rode poon – Jus van pompoen – Kokkels

Rode poon,

Rode poon, vis van het jaar 2017 is één van mijn favorieten soorten vis. Deze vis wordt duurzaam bevist door onze Vlaamse vissers. Zo wordt deze doorgaans mee gevangen met pladijs en tong, maar er zijn ook technieken om gericht op de rode poon te vissen.

De aanvoer van rode poon is het sterkst in de periode oktober tot april. Laat oktober nu ook net de maand van pompoen zijn. Ideaal om hier een gerecht rond te maken. Met maar enkele ingrediënten tover je een heerlijk smaakvol gerecht op tafel.

Rode poon - Jus van pompoen - Kokkels

Nodig voor 4 personen

  • 4 filets van rode poon, met vel
  • 1/4 butternut pompoen
  • 1/2 kg kokkels
  • 100 g kappertjes
  • 1 dl kokosmelk
  • 1 dl rijstazijn

 

Doen

  • Spoel de kokkels goed onder koud water
  • Laat ze enkele uren tot één nacht in koud water liggen zodanig dat het zand weg is

 

Poeder van kappertjes

  • Droog de kappertjes ongeveer 3 uur op 80 graden
  • Maal deze fijn tot poeder
  • Zet even apart

 

Gepekelde pompoen

  • Snij de pompoen in dunne plakken, steek enkele rondjes uit
  • Meng twee delen water met een deel suiker en een deel rijstazijn (1dl), laat koken en zet opzij
  • Laat hierin de rondjes pompoen marineren

 

Jus pompoen

  • Doe de butternut pompoen door een sapcentrifuge
  • Warm het sap van pompoen op tot aan het kookpunt
  • Voeg kokosmelk toe, breng op smaak met peper en zout

 

Afwerking

  • Warm de pompoen/kokos saus op, gaar hierin de kokkels
  • Kruid de vis met peper en zout, besprenkel met een beetje olijfolie
  • Gaar deze 6 á 7 minuten in een oven van 120 graden
    Met dank aan Filip Claeys voor deze geweldige tip!
  • Brand de vel nadien met een crème brûlée brander
  • Serveer de rode poon met gemarineerde pompoen, kokkels en jus van pompoen en kokos
  • Werk het bord af met poeder van kappertjes

 

Rode poon - Jus van pompoen - Kokkels

 

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.

Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *