Round Trip 2018: De Jonkman – Le Coq aux Champs
Events, Restaurant belevingen

Round Trip 2018: De Jonkman – Le Coq aux Champs

Print Friendly, PDF & Email

Aller-Retour – Round Trip 2018

In 2017 nodigde Christophe Pauly verschillende chefs uit in zijn restaurant Le Coq aux Champs te Soheit-Tinlot. Voor deze unieke quatre mains ging hij telkens opzoek naar chefs die culinair op dezelfde golflengte zitten. Ditmaal verlaat Christophe Pauly de keuken van Le Coq aux Champs om aan het fornuis te staan van Magis in Tongeren, De Jonkman in Brugge en Bozar in Brussel. Dit alles onder de naam Round Trip 2018.  

Round Trip 2018: De Jonkman – Le Coq aux Champs

Condroz VS. West-Vlaanderen

Of  Christophe Pauly vs. Filip Claeys,

Begin dit jaar breidden het team rond NorthSeaChefs uit met een 30 tal nieuwe leden/chefs. Sindsdien draagt ook Christophe Pauly van restaurant Le Coq aux Champs deze titel. Zo sluit hij zich aan bij Filip Claeys, één van de stichters en drijvende krachten van de NorthSeaChefs. Hun motto: duurzaam gebruik van onbekende en onbeminde Noordzeevis, gevangen door Belgische vissers. Op deze manier matcht de visie van beide chefs al perfect.

De Jonkman – Filip Claeys

De Jonkman is het gastronomisch restaurant van chef Filip Claeys, gelegen aan de rand van Brugge. Hier blinkt Filip Claeys uit met zijn eigen stijl en durf. Hij kiest voor seizoens- en streekgebonden producten die hij verwerkt tot pure en licht gerechten. Alle overbodige ingrediënten en garnituren laat hij achterwege zodat niets dan de essentie in het bord overblijft. Restaurant De Jonkman scoort met 18/20 in Gault&Millau en heeft 2 sterren in de Michelin gids.

Round Trip 2018: De Jonkman – Le Coq aux Champs

Le Coq aux Champs – Christophe Pauly

Restaurant Le Coq aux Champs bevind zich in het Waalse Condroz, op een 25 km van Luik. In de keuken legt Chef Christophe Pauly de nadruk op eenvoud en topkwaliteit. Twee kenmerken die hij met veel verfijning, elegantie en finesse op het bord combineert. Een filosofie die beide chefs volgen in de keuken.

4 handen op 1 fornuis

Christophe Pauly & Filip Claeys sloegen de handen in elkaar vanuit een gedeelde visie over gastronomie. Ze schotelden ons een exclusieve ‘four-hands dinner’ voor, bereid met 100% Belgische producten en geserveerd met dranken van eigen bodem. Een avond vol passie, plezier en visie in het bord.

Round Trip 2018: De Jonkman – Le Coq aux Champs

Starten deden we met een viertal amuses, vanaf het begin werd duidelijk dat de chefs deze avond inzetten op smaak, passie en creativiteit. In het glas werd een heerlijk mousserende wijn uit Vlierzele geschonken, Driesse.

Verse Zeebruggse garnalen – Avocado – Gepofte aardpeerRound Trip 2018: De Jonkman – Le Coq aux Champs

Licht gekookt kwartel ei – Ham – Poeder van eekhoorntjesbroodRound Trip 2018: De Jonkman – Le Coq aux Champs

Kroket van Berkshire varken (Tabreaux) – Savora mosterdRound Trip 2018: De Jonkman – Le Coq aux Champs

Royale de foie gras – Parmezaanse kaas – Maury (wijn)Round Trip 2018: De Jonkman – Le Coq aux Champs

Oostendse oester of Ostendaises werd geserveerd met een millefeuille van koolrabi en een vinaigrette van kardoen. In het glas Captain Cooker, amber beer by Jasper Van Papeghem.

Round Trip 2018: De Jonkman – Le Coq aux Champs

Een koekje van gerookte forel uit Ondenval, mierikswortel en beurre blanc van citroen werd gecombineerd met de riesling orange 2016 van wijngaarden Hoenshof te Borgloon.

Round Trip 2018: De Jonkman – Le Coq aux Champs

Filip Claeys is niet enkel een krak in het creëren van gerechten met vis. Deze avond verbluft hij de hele tafel met een subliem gerecht met eend uit Damme, oesterwortel en zilver ui. Het geheel werd afgewerkt met een jus van 7 spices en schilfers van Belper knolle kaas. In het glas mijn favoriete wijn van de avond, Pinot Noir van Château Bon Baron.

Round Trip 2018: De Jonkman – Le Coq aux ChampsRound Trip 2018: De Jonkman – Le Coq aux Champs

De hele avond volgt het ene topgerecht het andere op. Zo serveerde Christophe Pauly een stukje perfect gebakken hertenkalf  uit de Ardennen met kweepeer en soufflé van aardappel.

Round Trip 2018: De Jonkman – Le Coq aux Champs

Ook het pré dessert was naar de hand van chef Pauly. Deze keer is hij het die de tafel stil kreeg met zijn gerecht. Flinterdunne merenque werd gevuld met sorbet van zuring, appel en luchtige yoghurt.

Round Trip 2018: De Jonkman – Le Coq aux Champs

Afsluiten deden we met een chocolade dessert met sesam, bosbes en vanille ijs met olie van koffie.

Round Trip 2018: De Jonkman – Le Coq aux Champs

De Belgische line-up met top wijnen en bieren

Round Trip 2018: De Jonkman – Le Coq aux Champs

We kunnen deze avond het best omschrijven als memorabel. Christophe Pauly en Filip Claeys zijn twee van mijn favoriete Belgische chefs. Deze avond bewezen ze dat je met enkel Belgische producten een top diner kan samenstellen. In de gerechten van deze avond combineerden beide chefs passie, elegantie, smaak en culinaire perfectie. De bijpassende bieren en wijnen deden ons omverblazen van het hoge niveau dat we in België hiermee halen. Gewoonweg een avond om in te kaderen.

Round Trip 2018: De Jonkman – Le Coq aux Champs

Volgende Quatre-Mains

  • Dinsdag 23 oktober 2018 – Christophe Pauly verwelkomt René Mathieu (La Distillerie* – Kasteel Bourglinster)
  • Zondag 18 november 2018 – Bozar Restaurant* – Karen Torosyan

Praktisch:

Le Coq aux Champs ¦ Rue du Montys 71 ¦ 4557 Soheit-Tinlot
085 51 20 14 ¦ Website ¦ Facebook

De Jonkman ¦ Maalsesteenweg 438 ¦ B-8310 Sint-Kruis Brugge
+32(0)50 36 07 67 ¦ Website ¦ Facebook ¦ Reserveer online

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *