Blog

Soep Van het jaar – Wedstrijd – 2012

Print Friendly, PDF & Email

De Soep van het jaar verkiezing werd georganiseerd door Food Inspiration, een online inspiratiebron die alle ervaring en nieuwe trends rond “Food” verzamelen. Op facebook zag ik een post die het had over een soep-verkiezing.  Ik dacht natuurlijk, snel een receptje insturen en we zullen wel zien.

De wedstrijd werd onderverdeel in 4 categoriën:
1. Pimp your Classics.
Uw eigentijdse versie van tomatensoep, Franse uiensoep of Bouillabaisse.
2. De beste maaltijdsoep.
Durft u soep als hoofdgerecht te serveren? Vertel ons hoe.
3. De lowest foodmilessoep.
Wie maakt de lekkerste soep van producten uit de directe omgeving?
4. Max-6-ingrediëntensoep.
Eenvoudige recepturen kunnen verrassend smaakvol zijn. Wie maakt de lekkerste soep van maximaal 6 ingrediënten.

Ik stuurde het recept in van een Sperziebonensoep met spek. Een origineel recept dat de klassieke combinatie van de gestoofde boontjes met spek weergeeft.

Na enkele maanden kreeg ik ineens een mailtje dat ik geselecteerd was om deel te nemen aan de voorrondes op 12 Juni. Van de 135 inzendingen bleven er nog 33 personen over. Tijdens de voorrondes  moesten we de soep opwarmen en af garneren. Het leuke eraan was dat we in 3 groepen werden verdeeld en dat we ook zelf jury waren voor de andere soepen. Genoeg soep gegeten die dag dus. Na een toch spannende en leuke dag kregen we de finale plaatsen te horen. Jaja, ik was erbij. 3de in de categorie Max-6-ingrediëntensoep. Uiteindelijk bleven we nog met 10 finalisten over.

Dit zijn al enkele foto’s van de concurrentie tijdens de voorrondes:

     

Tijdens de voorrondes moesten we 1 presentatie maken. Ik koos voor een makkelijke optie. Nu voor de finale moesten we 5 presentaties maken voor een echte jury (Peter Klosse (smaakprofessor en eigenaar van hotel-restaurant De Echoput*), Joost van Roosmalen (hoofdredacteur Culinaire Saisonnier), Albert van Rheede (executive chef Sanadome), jord althuizen (Food insparation België). Na deze bekendmaking ben ik toch maar opzoek gegaan naar een betere presentatie. Met denk aan de firma Pillivuyt, van deze firma kreeg ik prachtige borden en kommetjes om mijn soep te serveren. Natuurlijk bedank ik ook “Maarten Bouckaert” (Hof van Cleve) die met prachtige presentatie tips gaf.

 

Presentatie tijdens voorrondes

 

Werken aan presenatie voor de finale

Op Vrijdag 21 September was het de heuse cook-off. We werden uitgenodigd in hotel De Echopot. Een prachtig hotel in een enorm mooie omgeving. Hier moeten we terug onze soep opwarmen, af garneren en nu presenteren aan 4 juryleden, en een publiekjury. Na een zeer spannende voormiddag kregen we de uitslag te horen. Spijtig genoeg zat ik niet bij de top 3. Deze top 3 moest aan de slag gaan met een Mysterie box, en kreeg 30 minuten om van deze ingrediënten een heerlijke soep te maken.

     

Niet getreurd, uiteindelijk behaalden we toch een mooie 4de plaats en kregen we een lunch aangeboden in het sterrenrestaurant van hotel De Echoput. Dit was mijn eerste wedstrijd, een zeer leerrijke ervaring.

Video: voorrondes

Bedankt,
Kris Herrijgers

 

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Wat een leuke ervaring, spannend ook. Gefeliciteerd met het mooie resultaat, je kunt trots zijn!
    Groetjes, Els (Eetlust)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *