Tagliata van Pata Negra
Tagliata is eigenlijk gewoon entrecote of ribeye maar dan bereid op z’n Italiaans. Het vlees wordt in plakjes gesneden en geserveerd met rucola, Parmezaanse kaas en rijkelijk besprenkeld met olijfolie. Dit vleesgerecht heeft niks te maken met de bekende pasta: tagliatelle. Integendeel: hier komt geen pasta aan te pas, want een ‘taglio di carne’ is niet meer of niet minder dan een lap smakelijk kwaliteitsvlees. Om het toch wat ingewikkelder te maken, serveren wij er in dit recept wel pasta bij.
Het woord Tagliata komt van het woord tagliere, wat snijden betekent en tagliata betekent gesneden op zijn Italiaans. We kozen er dan ook voor om in dit recept geen rundvlees te gebruiken, maar een subliem stukje varkensvlees: Secreto Bellota van Pata Negra (verkrijgbaar bij Gustor). Secreto betekent geheim in het Spaans. Deze bijzondere versnijding uit de schouder vinden we alleen bij het Iberico varken. Heerlijk mals, mooi gemarmerd en super smaakvol om lekker te grillen in de pan of barbecue. Dit uiterst smaakvolle stukje varkensvlees mag zelfs rosé gebakken worden.
Nodig voor 2 personen
- 400 g Pata Negra Secreto Bellota – Gustor Meatboutique
- 220 g tagliatelle
- 10 kerstomaten
- 1 takje tijm
- 1 takje rozemarijn
- sap van 1/2 citroen
- 1 teentje knoflook
- olijfolie
- Parmezaanse kaas
- rucola
- boter
Doen:
- Haal het vlees uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen
- Kruid het vlees met peper en zout
- Pel en rasp de knoflook. Snij de tijm en rozemarijn fijn
- Snij de kerstomaten doormidden, pers de citroen uit
- Vul een kookpot met water. Voeg zout toe en breng aan de kook
- Kook de pasta beetgaar
- Bak of grill het vlees enkele minuten langs beide kanten
- Leg de secreto op een bord. Span een vel aluminiumfolie over het bord en laat het vlees rusten
- Giet het braadvet uit de pan. De aanbaksels in de pan heb je nodig voor de lauwe vinaigrette.
- Zet de braadpan opnieuw op een matig vuur en schenk er een extra scheut olijfolie in. Voeg look, fijngesneden tijm en rozemarijn, citroensap en kerstomaten toe. Roer de aanbaksels los
- Proef en voeg naar smaak wat extra olijfolie, peper of zout toe
- Meng de lauwe vinaigrette onder de pasta
- Snij de secreto in plakjes, deze mag nog een beetje rosé zijn
- Serveer de pasta met plakjes secreto, werk af met rucola en Parmezaanse kaas.
- Serveer eventueel apart nog een frisse tomatensalade
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.
Meer recepten met vlees van Gustor vind je hier
Kriskookt.be kreeg een waardebon om de webshop van Gustor op een eerlijke manier uit te testen. We bekijken de producten altijd als gewone klanten. Zo zijn onze artikels objectief en eerlijk.