Restaurant belevingen

The Jane – Antwerp – 2014

Print Friendly, PDF & Email
By Nick Bril & Sergio Herman
Een  project met Nick Bril als chef en Sergio Herman als inspirator met de naam “La Chapelle”. Vanaf het moment dat dit nieuws bekend werd gemaakt, was het uitkijken naar de opening. Ondertussen konden we op Social Media volgen hoe “La Chapelle” stuk voor stuk werd omgebouwd naar “The Jane”. Het impressionante interieur werd ontworpen door Piet Boon. De ramen door Studio Job. De kleding door G-Star en de messen bij het hoofdgerecht door Florentine Kitchen Knives. Dit alles zorgt ervoor dat The Jane een totaal beleving is.

Het 19e-eeuwse militair hospitaal in het Groen Kwartier van Antwerpen werd omgebouwd tot een strak en elegant geheel. Groots, met internationale allure, maar toch gastvrij en warm. Hoewel het plafond torenhoog is zorgt de kroonluchter van 800kg uit Beiroet hier voor een intieme sfeer. Vanuit het gehele restaurant heb je zicht op de prachtige keuken waar Nick Bril achter zijn altaar staat te koken.

Boven het restaurant is er The Upper Roombar. Hier serveert een apart keukenteam toegankelijkere gerechten tussen €8 en €20. Cocktails worden er geserveerd naar de hand van Paul Morel (ex Pure-C). Beneden in het restaurant gedeelte “The Jane” heeft u de keuze om te beginnen met: 3 gerechten €55,- 5 gerechten €70,- of 7 gerechten €85,- gevolgd door een hoofdgerecht, kaas en/of dessert.
Beginnen doen we ons bezoek met een aperitief van het huis. In een champagnecoupe komt een bal van bevroren Arak, granité van passievrucht, verse kruiden & schitterende bloemetjes dit geheel werd overgoten met champagne.

 

Hierbij werd een crème Romesco met rode peper, krokant brood en calçots (Prei van de BBQ) geserveerd.

Vervolgens kwam er een bordje met 3 verschillende amuses
Vitamineshot op basis van duindoornbes & bergamot 
Quinoa salade – Radijs – Mierikswortel 
Crème van Brugse brokkelkaas – Gebrande ui
De volgende gerechten worden in duo of trio gegroepeerd met telkens een aantal passende wijnen of bieren die erbij werden voorgesteld. Omdat ik erg hou van pairings met bier kiezen we bijna telkens 1 glas wijn en 1 bier.
Maatjes – Platte kaas – Groene appel – Zuring
 
Tomaat – Burrata – Maigre
Één van de favoriete gerechten van onze lunch.
 
Thaise zalm
Bij dit gerecht was het de bedoeling alles te mengen en daarna te verdelen in 2 schaaltje. Sharing dinner
 
Bij deze gerechten kozen we voor een glaasje Spaanse witte wijn: Benito Santos – Igrexario de Saiar 2013 en een heerlijke Chouffe Soleil.
 
***
 
Gillardeau oester – Brandade – Verveine
Dit was nogal moeilijk eten, en voor mij persoonlijk iets te veel smaken bijeen.
 
Bak Kut Teh
Hierbij werd er een witte wijn uit de Côtes du Rhône geschonken: Chateau de Nages – Michel Gassier – Viognier. De biersuggestie was een heerlijk glaasje Saison Dupont van Brasserie Dupont
 
***
 
I foie
Een klassieker uit Oud Sluis
 
Lam – Harissa – Pompoen – Dukkah – Gezouten citroen

 

Bij deze 2 gerechten kozen we voor een natuurwijn van Domaine du Matin Calme en een Oude Geuze Tilquin van Geuzerie Tilquin
 
***
 
Simmenthal – Courgette – Anjoviscake – Gremolata
De biersuggestie “De Koninck” lieten we deze keer aan de kant staan, we kozen 2 keer voor een krachtige Saint-Emilion van Chateau fougueyrat – Grand Cru – 2010
 
***
 
Chocolade – Framboos
Hoewel in alle gerechten gespeeld werd met verschillende smaken en texturen hadden we van dit dessert meer verwacht. Alle smaken apart waren super, maar we misten de samenhang en textuur in deze creatie.
Beide drank suggesties kwamen aan tafel: Een zoete Riesling van Weingut Clemens Honrath – 2011, maar vooral de Liefmans Cuvee Brut uit 2005 kon mij bekoren.
Bij de koffie/thee

Ik koos voor een heerlijk tasje koffie van Mok uit Leuven. Aan de andere kant van de tafel werd er gekozen voor echte thee: Vintage Thee: Yunnan Cooked Pu Erh The Last Emperor.

Omdat we dan toch met de trein zijn gekomen en optimaal willen genieten bestellen we nog een Digestief. Aan de ene kant kwam een heerlijke Grappa. De 4 soorten rum & arak op de kaart waren voor mij onbekend. Daarom vroeg ik advies. Ik mocht blind proeven en tot mijn grote verbazing kreeg ik geen rum, maar een verrassend lekker glaasje graanjenever: De Moor – Single Malt.
Om het 100 jarige bestaan van likeurstokerij de moor te vieren brouwden ze een Single Malt graanjenever. Dit is een unieke jenever, gestookt uit 100 % gemoute gerst, waarna hij gedurende 12jaar zachtjes heeft gerijpt op gebruikte Franse eiken wijnvaten. Daarna hebben ze het met water verdund om zo op een drinksterkte 43% vol alcohol te komen.
In het menu “Jane’s Flavours” wisselen de Zeeuws-Vlaamse roots van Sergio zich af met wereldse smaken. Alle gerechten zijn smaakbommen op zich. De gerechten worden opgebouwd met verschillende texturen en afgewerkte tot in de fijnste details met kruiden en bloemen. Dit in combinatie met de wereldse invloeden zorgt soms wel voor ingewikkelde gerechten. Wij kijken alvast uit naar de passages van Michelin en Gaultmillau. Maar hopen vooral dat de prijzen hierdoor niet te hard gaan stijgen. Met deze prijscategorie maken Sergio en Nick het mogelijk om een breed publiek te laten genieten van een culinaire ervaring. We komen terug, maar eerst om “The Upper Roombar” te ontdekken.

The Jane 
Paradeplein 1 / Site ’t Groen Kwartier
2018 Antwerpen
+32 3 808 44 65

Reserveer online: 

Adres voor de GPS navigatie: Hoek Boomgaardstraat / Marialei
25 minuten wandelen van het Centraal station Antwerpen

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *