Blog, Travel

Weekendje weg: De Veluwe – Onze culinaire tour

Print Friendly, PDF & Email

Visit Veluwe

Zonder dat ik het wist, was ik al twee keer in de Veluwe geweest. De eerste keer al erg lang geleden. Toen brachten we een bezoekje aan Apenheul (Apeldoorn), een prachtig dierenpark met bijna 300 apen. Daarvan loopt de helft vrij in het bos. De tweede keer was in 2012, toen deed ik mee aan de wedstrijd “Soupier van het Jaar” door Food Inspiration. Het decor van deze wedstrijd was het prachtige Hotel-Restaurant De Echoput.

fietsen-2

Restaurant ’t Nonnetje – Harderwijk

22

Deze keer starten we ons bezoek aan de Veluwe in Harderwijk. In de oude binnenstad, aan het pittoreske centrale plein ‘de Vischmarkt’, vinden we dit twee sterrenrestaurant ’t Nonnetje. Hier kookt SVH meesterkok Michel van der Kroft inventieve gerechten op basis van verfijnde seizoens- en streekgebonden producten. In dit restaurant vinden ze de perfecte balans tussen klasse, gastronomie en toegankelijkheid. Een warm en gezellig restaurant met een tijdloos interieur. Kortom, betaalbare topgastronomie in een knusse sterrenzaak. Meer daarover op de blog.

17

Wijngaard Telgt – Ermelo

Op een kleine 10 km van Harderwijk vinden we de charmante wijngaard Telgt in Ermelo. Doordat ons bezoek aan het restaurant een beetje uitliep kwamen we een uur na afspraak aan bij de wijngaard. Onze kennismaking en degustatie op de wijngaard werd plots een beetje levendiger toen de volgende groep van 7 Nederlandse jonge dames er aan kwam.

wijn-1

Eigenaar Jan van den Ham is agrarisch adviseur, hij gaf zijn hobby’s op en kocht samen met zijn vrouw Hennie in 2005 ruim 1 ha. grond. Half mei 2006 werden hier 2400 wijnstokken op geplant. Op het domein vinden we druivenrassen zoals Regent, Johanniter, Pinotin, Cabernet Blanc, Rondo. Nieuwe druivenrassen die minder schimmelgevoelig zijn. Iets wat je natuurlijk nodig hebt in landen zoals België en Nederland. Naast de Telgter Cuvee Wit en Telgter Johanniter was misschien wel de Telgter Rood mijn favoriet. Een mooie volle wijn die minimaal anderhalf jaar op Franse en Amerikaans eiken ligt. Hiernaast maken ze ook Telgter Binnenbrandje (type grappa) en een Telgter Koffiedrupje.

wijn-3

Wil je zelf ook proeven? Bezoek een open dag op de wijnhoeve of doe mee aan een proeverij. Wijngaard Telgt is ook één van de vier wijnboerderijen van de Veluwse wijnroute. Op deze wijngaard krijg je de kans om de wijn te leren kennen temidden van de wijngaard. Hier staat een heidehutje met houtkachels en gezellige tafels. De perfecte manier om deze Nederlandse wijn te leren kennen. Bedankt Jan & Hennie

wijn-2

Hotel Dennenheuvel – Epe

Na de wijndegustatie eindigt onze eerste dag in Hotel Dennenheuvel. Dit 4-sterren hotel situeert zicht pal aan de bovenste rand van de Veluwe. Hotel Dennenheuvel heeft 34 sfeervolle kamers die voorzien zijn van alle comfort, de meeste kamers hebben een terras, balkon of Frans balkon met uitzicht op de tuin of het omringende bos. Doordat dit hotel relatief klein is, zorgt dit voor een familiale sfeer met uiterst vriendelijk personeel.

hotel-1

Het geserveerde 10-gangen menu “vorstelijk tafelen” was minder ons ding. Maar het ontbijt van de dag nadien kon je meer dan Vorstelijk noemen. Boerenkazen, verschillende soorten beleg, knapperig gebakken brood, eitjes en spek, royale fruitsalade, boerenyoghurt en vers geperste jus d’orange. Alles was je maar kon wensen stond er. Na dit stevige ontbijt huurden we hier een fiets. Aan de receptie maakten ze een mooie fietsroute voor ons en we waren vertrokken. Aan de achterzijde van het hotel heb je trouwens toegang tot het Noordelijke deel van de Veluwe dat bekend staat om de vele bronnen, sprengen en kilometers brede heidevelden. Ook paardenliefhebbers kunnen hun eigen paard in één van de paardenboxen van het hotel stallen.

fietsen

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe is met een oppervlakte van ongeveer 5.400 hectare één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland. Dit Nationaal park heeft 40 kilometer aan fietspaden, de perfecte manier om deze te ontdekken zijn de 1800 gratis fietsen die je terug vind op verschillende locaties. Geniet hier van de verschillende landschappen, zo vindt je prachtige bossen, heidevelden, zandverstuivingen, vennen en plassen. De Veluwe staan natuurlijk ook bekend om zijn wild waaronder zwijnen, edelherten, reeën, en moeflons. Spijtig genoeg hebben wij tijdens ons weekend in De Veluwe niets gezien.

Brasserie Floor – Epe

floor-2

Tijdens onze fietstocht door de prachtige landschappen van de Veluwe maakten we een tussenstop bij Brasserie Floor. Deze trendy en gezellige lounge brasserie vind je tegenover het hertenkamp in Epe. Op de kaart vind je speciaal bieren en zorgvuldig geselecteerde wijnen, verse geperste sappen en heerlijke koffievarianten. De menukaarten bestaan uit snacks, originele broodjes, verse soep, lekker gebak en verschillende vis en vleesgerechten. Wij genoten van een heerlijk vers gebakken stuk wortelcake en een cheesecake met stoofperen.

floor

Kasteel Engelenburg – Brummen

‘S middags werden we verwacht op het prachtige landgoed van Kasteel Engelenburg. Het oorspronkelijke kasteel stamt uit de Middeleeuwen maar werd in 1624 door het Spaanse leger verwoest tijdens de inval van de Veluwe. In 1641 werd het kasteel heropgebouwd. Na de rijke geschiedenis van Kasteel Engelenburg werd in 1988 het gebouw verbouwd tot exclusief hotel, restaurant, golf- en conferentie centrum. In 2005 namen de Johan en Carin Agricola Kasteel Engelenburg over als 25e bewoners. Deze eigenaars hebben een voorgeschiedenis en passie voor Zuid Afrika. In de middeleeuwse wijnkelder vinden we dan ook een indrukwekkende collectie van gerenommeerde wijnen uit dit prachtige wereld deel.

30

Voor de lunch nemen we plaats in de 19e eeuwse serre met een sprookjesachtig uitzicht over het domein. In de keuken vinden we Chef-kok Maurice Kersten, geschoold door Robert Kranenborg in het Amstel Hotel. Maurice kiest bewust voor biologische producten uit de naaste omgeving zoals wild van de Veluwe, vis uit het IJsselmeer en kruiden uit eigen tuin. Als voorgerecht proefden we een heerlijke tartaar van Black Angus. Hierbij kwam rode biet, komkommer, appel en een brioche met ganzenlever. Als hoofdgerecht serveerde de chef een prachtig stuk tarbot uit de Noordzee met parelgerst, structuren van wortel en verse truffel. Ook het dessert op basis van bramen was een schot in de roos. (3 gangen lunch €42,50 per persoon)

31

Bij de lunch werden verschillende Zuid Afrikaanse wijnen geschonken. Misschien niet voor de hand liggend, maar wel super lekker. Na deze lunch willen we eigenlijk niet naar huis. Het prachtige uitzicht en deze lunch hadden ons overdonderd. Om de beleving van Kasteel Engelenburg volledig te maken, boekten we een kamer. Lees hier het volledige verslag

5

Veluwe experience

Door een extra nacht te blijven maakten de onze Veluwe experience helemaal af. Wij zijn sowieso verkocht voor de gastvrijheid en vriendelijkheid van onze Noorderburen. Ook hier maken ze dat helemaal waar. Wij genoten ten volle van wat de Veluwe op culinair vlak te bieden heeft. We gaan ook zeker nog eens terug om meer te wandelen en fietsen. Maar ook dan zal er een culinaire tussenstop geplant staan, want zo zag ik dat je bij driesterrenrestaurant “De Leest” in Vaassen terecht kan voor een 3-gangen lunch aan € 60.

hert

 

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *