Deze oer-oude klassieker blijft heerlijk smaken in de winter. Serveer dit met aardappelpuree en iedereen zal smullen
Ingrediënten:
- +-4 stronken witloof(800 gr)
- 8 plakjes beenham
- boter
- 75 gr gemalen kaas
Voor de witte saus:
- 30 gr boter
- 30 gr bloem
- 1/2 l melk
- 75 gr gemalen kaas
Puree:
- 1 kg aardappelen
- boter
- melk
- peper, zout en nootmuskaat
Werkwijze:
- Verwijder het bittere hart uit het witloof
- Smelt een klontje boter en kleur hierin het witloof aan
- Kruid het witloof met peper en zout
- Voeg een beetje water toe en plaats een deksel op de pot
- Laat het witloof een 35 minuten garen
- Haal de witloof uit de pot en hou de jus ervan appart
- Snij de witloofrolletjes doormidden en rol ze in de ham
- Leg de rolletje in een ovenschotel
Maak de puree:
- Schil de aardappelen en kook ze gaar ingezouten water
- Giet de aardappelen af
- Voeg een klontje boter en een scheutje melk toe
- Stamp de aardappel goed fijn en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat
Maak de witte saus:
- Smelt terug 30 gr boter en roer er de bloem door, blijf even roeren op het vuur
- Zet de pot even naast het vuur en voeg de melk toe
- Plaats de pot terug op het vuur en breng dit aan de kook
- Laat de saus even opkoken en voeg enkele lepels jus van het witloof toe
- Kruid de saus met peper, zout en nootmuskaat en voeg de gemalen kaas toe
- Giet de saus over het witloof
- Strooi er de rest van de gemalen kaas over
- Zet dit nog een 15 minuten in een oven van 180graden, zet op ht einde even de grill op