Events

Antwerpen Proeft 2013

Print Friendly, PDF & Email

Antwerpen Proeft – 12 Mei 2013

Voor de zevende editie van Antwerpen Proeft, dit jaar tijdens het verlengd weekend van Hemelvaart, is gekozen voor toplocatie Waagnatie. Deze evenementensite is bekend van zijn indrukwekkende historische havenkranen, stadsstrand Bocadero en Jumping Antwerpen. Waagnatie biedt een onbetaalbaar uitzicht op de Schelde en ligt in de schaduw van internationale toeristische magneet MAS, Museum aan de Stroom.

Dertig toprestaurants, sterrenchefs en hippe bistro’s bieden op culinair outdoorfestival Antwerpen Proeft gerechten in amusevorm aan. Op de affiche prijkt onder meer Sergio Herman, die in exclusiviteit de primeur komt geven van zijn nieuw Antwerps restaurant La Chapelle.


Omdat het gerecht van Nick Bril en Sergio Herman al enkele dagen s’avonds was uitverkocht, was dit onze eerste halte op Antwerpen proeft 2013. 

 La Chapelle – Sergio Herman & Nick Bril
Ziltige salade van Zeeuwse asperges en zeekraal, jong lamsoor, luchtige geitenkaas, gedroogde entrecote van Dierendonck, jonge kruiden en bloemen
Heerlijk smaken en originele combinaties. La chapelle staat alvast op mijn lijstje voor 2014
 
Na een review te hebben gelezen op Be-Gusto over Helsen in Kasterlee stond dit restaurant zeker op mijn to-do lijst voor Antwerpen proeft. Hun gerecht met Gelakte varkenswang, quinoa, komkommer, avocado en dashi. was dan ook super lekker. Krachtige varkenswang met heerlijk frisse quinoa. Super
 
De Tuinkamer: Chef Ken Verschuren van het één sterren-restaurant uit Beerzel bracht een heerlijk proevertje met gebraiseerde ossenstaart met aardappel. Simpel, maar een bordje vol met uitgesproken smeuïge smaken.

Het proevertje van restaurant Rimbaud bestond uit gebakken Sint-Jakobsvruchten met truffelkaviaar, mesclun-slaatje en dressing van balsamico en truffel. Perfect gebakken Sint-Jakobsvruchten, enkel het kerstomaatje hadden ze beter weg gelaten.
 
Hierna kwamen we bij het Proevertje van Viki Geunes – T’Zilte in Antwerpen. Gelakt melkvarken met garnalen, gebakken-rijstcrème en gecompresseerde komkommer. Een bordje met heerlijk frisse smaken en texturen. 
Het volgende gerecht komt van over de grens, Restaurant Het Oude Raadhuis te Bergen op Zoom. Zij brengen een stukje rode omber, gegaard in olijfolie, stukjes kreeft en taco met bloedsinaasappel en Lardo di Colonnata, op bedje van biologische-kruidensla met vinaigrette van Indiase specerijen.
Vervolgens kwamen we aan bij 12, Place du Marché. Een heerlijk gerecht, maar ik ben dan ook enorm fan van Pickels. Traag gegaard Berkshire-buikspek met kroketje van varkenskop, gemarineerde wortels, crème van jonge wortels en sorbet van pickles.
Het volgende hapje is van Haute Cookure te Oostmalle. Erg dicht bij huis, maar spijtig genoeg nog nooit bezocht. Huisgemarineerde zalm met makaron van inktvis en salsa verde. 
Op onze culinaire wandeling mocht een gerecht van de Aziaat van het Jaar (Gault&Millau) Fong Mei niet ontbreken. Hun gerecht Hoi chi ap si (salade met eend, komkommer en zeewier) was lekker, maar natuurlijk moeilijk vergelijkbaar met alle ander proevertjes van deze dag.
Om onze wandeling bijna af te sluiten passeren we bij Toon De Klerck, voormalige patissier van het Hof Van Cleve en één van de 25 Beste Patissiers van België (Gault&Millau). Makaron van framboos, gevuld met chocolademousse op basis van Earl Grey-thee. Iets of wat onhandig om te eten, maar wel super lekker.
Verder afsluiten deden we bij Pierre Marcolini, één van Belgisch bekendste chocolatiers en ook hij behoort ook bij de 25 Beste Patissiers van België (Gault&Millau). Macaron met bosbessen, financier cake, Twee heerlijke pralines met gekarameliseerde cacao, praline met citroen crème, karamel praline en een nougatine praline. Een pallet met enorme smaken en de perfecte afsluiter voor een fantastische dag.
Nieuw dit jaar op Antwerpen Proeft was het Bowers & Wilkins Theater, met verschillende interessante presentaties en demonstraties. Twee hiervan ben ik gaan volgen:
Château Castigno, degustatie organic summer wines. Château Castigno is een Belgisch wijndomein in Zuid Frankrijk (Assignan) waar het bio gebeuren erg belangrijk is. Ze werken nog met paarden om de velden met erg oude druivenstokken te onderhouden. Heerlijke wijnen geproefd tijden de degustatie en nadien in de bar van Château Castigno @ Antwerpen Proeft. Grâce des Anges wit & rood, Terra Casta & de Castigno brut nature. Super.
Verder was er nog een voorstelling met Nick Bril en  Hendrik Dierendonck. Toch iets wat ik niet wilde missen. Tijdens het wachten plaatsen ze net deze kar naast mij. Mijn interesse hadden ze al.
Nick presenteert een gerecht uit Oud Sluis met rundvlees. Van dit bordje moesten we spijtig genoeg afblijven. Maar we kregen wel een heerlijk stukje van het West Vlaams rood rund. Hendrik Dierendonck gaf nog een demonstratie over het uitbenen van een schouderstuk. Leuk om te zien hoe deze twee gepassioneerd met hun beroep omgaan.

Het was een erg interessante presentatie en demonstratie over rundvlees. Slagerij Dierendonck bezoeken staat geplant bij ons volgend weekendje aan de kust. Met zulke variëteit aan rundvlees gaat dat nog een moeilijke keuze worden.
We gingen niet met legen handen naar huis. Dankzij Cook and Herb hebben we sinds vandaag een Wasabi plant en Japanse berg peterselie in onze kruidentuin. Op naar deze culinaire ontdekkingen.
Antwerpen Proeft 2013 was weeral een geslaagde editie! Tot volgend jaar zou ik zeggen.
Gebruikt fototoestel: Nikon D5200 (Food Functie)

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Wauw, wat een super gave havenkraan op die eerste foto! Ik ga er zelf vaak naar op zoek en heb een mooi album.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *