Blog

Filip Claeys kookt drie eenvoudige gerechten met Bauknecht

Print Friendly, PDF & Email

Filip Claeys kookt met Bauknecht op Batibouw 2017.

Afgelopen weekend reden we richting Brussel om een bezoekje te brengen aan Batibouw. Op een Zondagmiddag was ik blijkbaar niet de enige, want het heeft toch meer dan een uur geduurd voordat ik parking had gevonden. Eens geparkeerd en aangekomen repten we ons naar hal 11. Tja, je raad het waarschijnlijk al wel. De hal voor keukens.

We kwamen terecht op de stand van Bauknecht waar Filip Claeys een workshop gaf met de nieuwe inbouwcollectie Collection 9. Voor degene die Filip Claeys nog niet kennen: Chef van tweesterrenrestaurant De Jonkman, North Sea Chef, een krak in z’n vak en een neus voor kwaliteit.

Filip Claeys kookt met Bauknecht op Batibouw 2017.

Op de planning stonden drie eenvoudige recepten met de toestellen van Bauknecht. Maar voordat we hiermee begonnen vertelt Filip me nog dat je met deze toestellen hetzelfde resultaat kan behalen dan met zijn professionele toestellen in de keuken van zijn twee-sterren restaurant.

Gegrilde oester met spinazie,

Filip Claeys kookt met Bauknecht op Batibouw 2017.

We beginnen met een eenvoudige bereiding van oester, een receptje van de vader van Filip. Plaats hiervoor enkele oesterschelpen op een bolletje aluminiumfolie zodat ze stabiel staan. Leg onderaan in de lege oesterschep in lookolie gebakken spinazie. Daarop komt de rauwe oester. Voor de saus liet Filip oestervocht en champagne inkoken tot een siroop. Deze siroop werd opgewerkt met opgeklopte room. Verdeel op de rauwe oester 1 el van deze saus. Steek de oester ongeveer 2 minuten rechtstreeks onder de grill tot deze mooi begint te kleuren. Hoewel ikzelf geen liefhebber ben van oester, smaakte deze ontzettend lekker.

Filip Claeys kookt met Bauknecht op Batibouw 2017.

Kokkels in de microgolf,

Mijn microgolf thuis word enkel gebruikt om in de winter een kersenpit kussen op te warmen. Maar dit toestel is dan misschien ook als wel 15 jaar oud. Tegenwoordig kan je een heleboel klaarmaken in de microgolf. Zo was ik verbaasd van het resultaat van de kokkels.

Filip Claeys kookt met Bauknecht op Batibouw 2017.

Voor dit recept gebruikte Filip de stoomaccessoire voor in de microgolf. Giet onderin deze stoomaccessoire 1/2 dl kippenbouillon en 1/2 dl witte wijn, voeg ook 3 takjes dragon toe. Verdeel de kokkels op het zeefje en sluit de stoombak. Plaats deze 4 minuten in de microgolf op 900 watt. Serveer de kokkels met een toefje platte kaas, de jus die onderaan in de stoombak zit, rozemarijnolie en werk af met mosterdsla. Puur, simpel en ó zo lekker.

Filip Claeys kookt met Bauknecht op Batibouw 2017.

Chocoladegebak in 7 minuten – Crisp – microgolf

Afsluiten deden we met een dessert, en niet zomaar één. In 7 minuten haalde Filip een heerlijke chocoladecake uit de microgolf. Hiervoor gebruikte hij de Crisp functie. Een functie die al erg lang bestaand en vooral gebruikt wordt voor pizza, maar je kan daar dus heel wat meer mee. Filip maakte een traditioneel cake beslag. Dit beslag werd verspreid in een Crisp cakeschaal en verdween voor 7 minuten in de microgolf. Dit heerlijke chocoladegebak werd afgewerkt met een hangop van yoghurt, geroosterde pinda, crumble van amandel en merenque.

Filip Claeys kookt met Bauknecht op Batibouw 2017.

Het resultaat? Tja, ik moet dringen werk maken van een nieuwe keuken. Want zoals ik eerder al vertelde is mijn microgolf al makkelijk 15 jaar oud en mijn oven heeft maar 1 functie. Een oude traditionele draaiknop van 60 tot 270 graden. ik moet toegeven dat die oven met automatisch reinigingsprogramma toch wel heel interessant klonk. Ook de inductiekookplaat met geïntegreerde dampkap staat op de wishlist. want zo een dampkap boven een kookeiland is niet zo mijn ding.

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *