Filodeeg met lamsgehakt, spinazie en feta
Hoofdgerechten, Recepten

Filodeeg met lamsgehakt, spinazie en feta

Print Friendly, PDF & Email

Dit recept is gebaseerd op de overheerlijke feta-spinazietaart (Spanakopita) die al op de blog staat. Deze keer voegen we ook lamsgehakt toe aan de mengeling. Het resultaat is een heerlijk hartelijke taart met spinazie, feta en lamsvlees. 

Nodig voor 2 personen:

  • 300 g lamsgehakt
  • 1 ui, gepeld en fijngehakt
  • 450 g verse spinazie
  • 250 g feta
  • 2 eieren
  • 150 ml room
  • 50 g pijnboompitten
  • 100 g boter
  • 10 vellen filodeeg
  • olijfolie
  • nootmuskaat, peper en zout

Doen:

  • Verhit een beetje olijfolie in een ruime pan
  • Stoof hierin de ui en het lamsgehakt in aan
  • Doe de ui en het lamsgehakt in een ruime mengkom
  • Hak de spinazie grof
  • Schep de spinazie in porties in de pan, stoof aan tot deze geslonken is
  • Doe de spinazie in een vergiet. Duw met de achterkant van een lepel er zoveel mogelijk vocht uit
  • Doe de spinazie bij de uien in de mengkom. Kruid met nootmuskaat, peper en een beetje zout
  • Voeg verkruimelde feta, room, eieren en pijnboompitten toe
  • Meng alles goed onder elkaar. Zet het mengsel tot gebruik in de koelkast
  • Bestrijk de bodem van de ovenschotel met boter
  • Leg nu 5 vellen filodeeg in de schaal, bestrijk elke vel met een beetje gesmolten boter
  • Laat de overschot over de randen hangen
  • Vouw de laatste vel filodeeg in 4, leg deze op de bodem zodat deze zeker stevig genoeg is
  • Schep het spinazie-fetamengsel in de ovenschotel
  • Vouw het overhangende deeg over de vulling
  • Bestrijk de overige vellen filodeeg ook met boter. Frommel deze er bovenop
  • Bak de taart gedurende 50 tot 60 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
  • Kijk regelmatig in de oven zodat de bovenste filodeeg niet aanbrand.
  • Verlaag indien nodig de temperatuur
  • Controleer of de vulling gestold is door in het midden met een mes te steken. de vulling mag niet te vochtig zijn
  • Laat de taart 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt
  • Smakelijk!

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *