Zoetigheden

Frangipane taartjes

Frangipane is één van mijn favoriete gebak. Zeker in deze combinatie met een heerlijk krokante zanddeeg en een confituur van vijgen. Het recept van de zanddeeg is een eigen creatie tussen de klassieke zanddeeg en een pâte sucree.

Recept voor +- 35 gebakjes van 7 à 8 cm diameter

Ingrediënten

Zanddeeg:

  • 125 gr bruine suiker ( Cassonade Graeffe )
  • 90 gr witte suiker
  • 250 gr roomboter, op kamer temperatuur
  • 125 gr amandelpoeder
  • 1 ei
  • 375 gr bloem
Frangipane vulling:
  • 270 gr roomboter, op kamer temperatuur
  • 160 gr bloemsuiker
  • 100 gr witte suiker
  • 2 eieren
  • 320 gr amandelpoeder
  • 90 gr zelfrijzende bloem
  • 90 gr gewone bloem
  • 2 dl melk
  • 1 vanillestok

Extra:

  • 100 gr amandelschilfers
  • 1 el suiker
  • 1 el amaretto
  • +- 350 gr vijgenconfituur
  • bloem, om het bestuiven van de tafel
  • bakvormpjes van 7 à 8 cm diameter
  • deegrol

Werkwijze:

Maak eerst de zanddeeg:

  1. Meng alle ingrediënten goed onder elkaar tot je een stevige massa krijgt
  2. Wikkel het bolletje deeg in plastic folie en bewaar dit minstens  2 uren in de koelkast
  3. Je kan deze deeg al makkelijk dag op voorhand maken ook

Frangipane vulling:

  1. Schraap het vanille-merg uit de vanillestok en meng dit onder de boter
  2. Meng nu alle ingrediënten goed onder elkaar tot je een gelijke, smeuige massa bekomt
  3. Deze vulling kan je ook al makkelijk een dag op voorhand maken

Afwerking:

  1. Verwarm de oven op tot 160 graden
  2. Bestuif de werktafel met bloem en rol de zanddeeg uit met de deegrol tot +- 4 millimeter
  3. Gebruik je gewone vormpjes, beboter ze dan eerst, bij siliconen bakvormen hoeft dit niet
  4. Steek rondjes uit en bekleed de bakvormpjes tot de randen 2 cm hoog zijn
  5. Smeer 1 kl vijgenconfituur op de deegbodem
  6. Je kan de vorpjes nu voor de helft vullen met de frangipane, dit kan je met een spuitzak of met een lepel doen
  7. Meng de amandelschilfers met de amaretto en de suiker
  8. Strooi een beetje amandelschilfers over de gebakjes
  9. Bak de taartjes tussen de 30 en 35 minuten,
  10. Prik erin met een saté stokje om de gaarheid te controleren, blijft er geen beslag meer aankleven, dan zijn ze gaar

De overschot van de zanddeeg of frangipane vulling kan je invriezen

 

Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *